La umbra Kremlinului. Conflictul din Ucraina nu va întrerupte livrările de ţiţei din Rusia către MOL

Grupul petrolier ungar MOL este încrezător că livrările de ţiţei din Rusia nu vor fi întrerupte din cauza conflictului din Ucraina deoarece partenerii din Rusia sunt companii respectabile, a susţinut unul din oficialii de vârf ai companiei.
Rafinarie (Photos.com)
P. P.
30.09.2014

Grupul petrolier ungar MOL este încrezător că livrările de ţiţei din Rusia nu vor fi întrerupte din cauza conflictului din Ucraina deoarece partenerii din Rusia sunt companii respectabile, a susţinut unul din oficialii de vârf ai companiei.

Ferenc Horvath, vice-preşedintele executiv al MOL pentru Downstream, a declarat în cadrul Forumului de Investiţii Europa al Reuters că MOL a început, cu un an în urma, să achiziţioneze ţiţei pentru rafinăriile ungare prin intermediul conductei Adriatice, din Kurdistan şi din alte zone, chiar dacă majoritatea ţiţeiului îl primeşte din Rusia prin teritoriul Ucrainei.

”Dintr-un punct de vedere rus nu văd niciun risc de execuţie. Bineînţeles, din cauza situaţiei politice ruso-ucrainene există întodeauna riscul ca furnizările de ţiţei să se întrerupă”, a declarat Horvath, luni.

MOL achiziţionează un transport, sau 80.000 de tone, de ţiţei pe ruta din Marea Adriatică în fiecare lună.

”Suntem pregătiţi şi sistemul nostru este capabil să furnizeze destul ţiţei prin intermediul conductei din Marea Adriatică pentru rafinăria noastră ungară, şi de asemenea majoritatea rafinăriei poate fi servită”, a declarat aceasta.

MOL a ajustat până la limită capacitatea rafinăriei în Europa şi a transformat deja rafinăria italiană într-un centru logistic, a declarat Horvath.

”Din câte am observat din calculele preliminare şi din materiale şi discuţiile cu colegii de la INA, că nu există raţiuni economice şi un mediu economic unde Sisak să poată continua în mod competitiv operaţiunile de rafinare”, a declarat acesta.

Din punctul de vedere al MOL, Horvath a declarat că rafinarea şi mediul petrochimic s-a îmbunătăţit mult în ultimul trimestru, cu margini sporite, iar consumul din acest an în piaţa din Europa Centrală, unde sunt pieţele principale ale MOL, s-a mărit.

Această revenire lentă a consumului de combustibil ar trebui să continue în al treilea trimestru, a adăugat acesta.

”Iar privitor la criza ruso-ucraineană, cred că impactul consumului de combustibil în această regiune nu va fi atât de direct sau atât de rapid”, a declarat Horvath.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor