Milioane de euro pentru internet la sate merg la apropiaţi ai fratelui lui Sebastian Ghiţă - Investigaţie Revista 22
alte articole
Anul acesta, 56 de IMM-uri au semnat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), contracte pentru introducerea internetului în mediul rural, în sate, fără acces la reţea.
Competiţia pe fondurile europene scoase la concurs pentru internet la sate – M322 e) a început în luna februarie, iar în concurs au fost înscrise 92 de cereri de finanţare în valoare de 16,4 milioane euro. Dintre acestea, au fost selectate pentru finanţare nerambursabilă prin PNDR 2013 un total de 56 de proiecte de investiţii, în valoare de 9,3 milioane euro.
Până aici toate bune şi frumoase. Însă doar aparent.
Potrivit unei investigaţii realizate de Revista 22, zeci de firme participante la licitaţie au o legătură strânsă cu firmele Asesoft şi 2K Telecom, acţionarii acestora fiind angajaţi ai companiilor fratelui lui Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, sau apropiaţi ai acestuia.
Astfel, 16 dintre aceste societăţi special înfiinţate pentru a obţine fonduri europene alocate programului pentru introducerea internetului la sate au sediul într-unul şi acelaşi apartament de 32 mp din Piaţa Amzei (Bucureşti), au fost înfiinţate cam la aceeaşi dată, au avut acelaşi consultant, aceiaşi furnizori, folosesc reţeaua 2K Telecom, au apelat la serviciile “avocatului lui Ghiţă” şi au prezentat proiecte identice (mai puţin amplasarea geografică).
Mai mult, reporterii Revistei 22 au constatat într-un caz că beneficiarul din scripte ai banilor europeni nu cunoştea nici măcar numele satelor în care se derulează proiectul său, aprobat în vara lui 2014 şi pentru care a primit o finanţare nerambursabilă de 170.000 de euro.
Indiferent cine se află în spatele a circa 40 din cele 56 de firme câştigătoare, contractele de colocare semnate cu 2K şi depuse în aceste proiecte conduc la concluzia că “beneficiarul real al contractului este firma furnizoare (2K Telecom – n. red.), care depăşeşte statutul de IMM şi nu face parte din categoria beneficiarilor eligibili”, potrivit unia dintre experţii evaluatori.
Revista 22 mai precizează ca parte din "coincidenţele" pe care le-au constatat reporterii săi au fost semnalate încă din faza de evaluare a proiectelor, însă AFIR a ignorat rapoartele şi nu a cerut informaţii detaliate pentru a evita o eventuală deturnare a fondurilor.
La şase luni după semnarea contractelor de finanţare, AFIR confirmă o parte din nereguli. "Există elemente care pot constitui suspiciuni privind crearea de condiţii artificiale" pentru a obţine avantaje ce contravin obiectivelor măsurii, motiv pentru care s-a declanşat o investigaţie pe acest subiect, menţionează Agenţia, într-un răspuns la o solicitare a Revistei 22.
Investigaţia integrală poate fi citită la http://www.revista22.ro/fonduri-europene-pentru-internet-la-sate-milioane-de-euro-obţinute-de-angajaţi-şi-prieteni-ai-fratelui-lui-sebastian-ghiţă-cine-este-beneficiarul-real-al-proiectelor--51045.html
Reamintim în context că, în urmă cu o săptămână, supărat foc că a fost exclus din PSD, Marian Vanghelie relata cum a ajuns Sebastian Ghiţă mogul pe bani publici: „Vă spun cum se discută în partid: "Bă, este o licitaţie acolo. A, e Sebi Ghiţă”. Sunt oameni puşi de el şi el e în spate”, declara Vanghelie pe 27 noiembrie a.c.