Aveţi grijă ce postaţi pe internet! Pagina personală de Facebook este spaţiu public, a decis ÎCCJ

Deşi accesibil unui număr restrâns de persoane, profilul personal de Facebook constituie spaţiu public, şi nu privat, a dispus Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pronunţând o decizie fără precedent pentru România, unde peste 7.000.000. de persoane sunt utilizatori de Facebook.
Pagină de Facebook (Justin Sullivan / Getty Images)
Loredana Diacu
03.12.2014

Deşi accesibil unui număr restrâns de persoane, profilul personal de Facebook constituie spaţiu public, şi nu privat, a dispus Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pronunţând o decizie fără precedent pentru România, unde peste 7.000.000. de persoane sunt utilizatori de Facebook.

Potrivit hotnews, ÎCCJ a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureş care a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook. Decizia este irevocabilă şi a fost data pe 27 noiembrie, după o lună de amânare a pronunţării. Cazul constituie o premieră pentru România.

Cazul judecat de ÎCCJ a avut la origine un mesaj pus pe Facebook la începutul anului 2012, în timpul protestelor împotriva guvernului Boc, de Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş. "Arbeit macht frei - asta să înţeleagă protestatarii", a scris Munteanu, parafrazând inscripţia de tristă amintire ce trona deasupra lagărelor de concentrare nemţeşti.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în urma acestei postări şi l-a sancţionat pe directorul de cabinet al prefectului de Târgu Mureş cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca "fapta constituie o propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane şi creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari."

Munteanu a atacat hotărârea în instanţă, considerând-o nelegală, unul dintre motivele invocate fiind faptul că pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spaţiu privat, nu public. Instanţa din Mureş i-a respins contestaţia fostului director de cabinet:

"Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuţă poştală electronică. Profilul său personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre ei putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoştea", se arată în decizia pronunţată de Curtea de Apel.

Nemulţumit de decizia instanţei, Munteanu a mers la ÎCCJ unde a înaintat recurs, însă pe 27 ianuarie Înalta Curte a decis şi ea că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor