Scandal fără precedent la vârful PSD. Ivan scoate tunul: Dragnea să-şi facă un nou partid împreună cu Ghiţă

Cătălin Ivan
Cătălin Ivan (Epoch Times România)

În cadrul unei declaraţii fără precedent, europarlamentarul Cătălin Ivan, fost purtător de cuvânt al partidului, a lansat un atac extrem de dur la adresa conducerii PSD, în special a vicepreşedintelui executiv al partidului Liviu Dragnea, în lumina ultimelor sale declaraţii şi luări de poziţie.

Ivan nu a apreciat deloc solidarizarea lui Dragnea cu Sebastian Ghiţă, care, proaspăt demisionat din PSD, l-a acuzat pe preşedintele onorific al partidului, Ion Iliescu, de comportament marxist şi i-a sugerat acestuia să se retragă pentru că este un reprezentant al comunismului şi reprezintă principalul motiv pentru care tinerii l-au asociat pe Victor Ponta şi implicit PSD-ul cu regimul dictatorial.

"Sebastian Ghiţă este un băiat cu foarte multe idei bune şi care va performa în politică, cum a performat şi în afaceri. Singura lui problemă este că vrea să se întâmple lucrurile foarte repede. Însă ce a spus Sebastian Ghiţă este corect. Nu putem fi autişti şi să ne prefacem că nu înţelegem semnalul electoratului. Este nedrept ca PSD să fie perceput ca un partid comunist. (...) Nu s-a pus problema ca Ion Iliescu să plece din partid. Politica nu-i aşa binară. Nimeni nu a pus problema asta, dar această percepţie ne frământă foarte mult ", a spus Liviu Dragnea.

Ivan invocă Operaţiunea Diaspora

Mesajele lui Sebastian Ghiţă au fost primite nu cu uimire, doar cu dezgust" de Cătălin Ivan, însă recunoaşte că declaraţiile lui Dragnea l-au cam uimit.

"Aflu de la domnul Liviu Dragnea, că Sebastian Ghiţă este un tânăr valoros, cu viitor în politică, eventual chiar în PSD, şi că a avut dreptate atunci când l-a atacat pe Ion Iliescu, din vina căruia domnia sa şi domnul Victor Ponta ar fi fost etichetaţi drept comunişti, la 25 de ani de la Revoluţie. Rămâne de discutat ce este corect şi ce nu, mai ales când eticheta este pusă de câteva milioane de români. Cu siguranţă însă este foarte îngrijorător că această etichetă este pusă de tineri care nu s-au confruntat niciodată cu restricţiile şi nedreptăţile regimului comunist. Cred mai degrabă că eticheta de comunişti este asociată, pentru aceşti tineri, cu îngrădirea unor drepturi.

Aş vrea să amintesc faptul că după primul tur al alegerilor prezidenţiale Victor Ponta, preşedinte PSD, al unui PSD din care fac parte şi Ion Iliescu, şi Adrian Năstase, conducea detaşat în faţa candidatului ACL. Ce s-a întâmplat, însă, între cele două tururi de scrutin este vina lui Ion Iliescu? Cozile nepermis de mari la care au stat românii din străinătate pentru a vota şi pe care le-a văzut o lume întreagă, inclusiv noi le vedeam la televizor sideraţi, umilinţa la care au fost supuşi aceştia, se datorează tot lui Ion Iliescu? Mă îndoiesc profund", a remarcat Cătălin Ivan.

În viziunea fostului purtător de cuvânt al PSD, explicaţia lui Sebastian Ghiţă, preluată apoi şi de Liviu Dragnea, cum că pesediştii au fost etichetaţi comunişti din cauza lui Ion Iliescu este atât de puerilă încât nici nu merită comentată. Însă, Ivan susţine că un comentariu merită făcut totuşi în ideea că se caută cu adevărat explicaţii pentru această etichetă nedreaptă:

"A fost total nefericită decizia de a lansa campania pentru prezidenţiale pe stadion, cu 70 000 de oameni aduşi aşa cum ştim cu toţii, cu tot ce s-a întâmplat acolo, nu mai detaliez aici, fix în ziua în care candidatul împlinea frumoasa vârstă 42 de ani. Sunt convins că Ion Iliescu ar fi refuzat o astfel de onoare, şi cred că nici măcar Ceauşescu nu a avut un astfel de privilegiu. Nu ştiu cine a venit cu ideea, şi care au fost argumentele care l-au convins pe Victor Ponta, trebuie să fi fost unele foarte solide, dar i-a făcut un rău imens", a afirmat acesta.

Dragnea să-şi ceară scuze

"De la Sebastian Ghiţă nu am pretenţii. Nu a fost niciodată cu adevărat membru de partid, a venit, a investit, nu ştiu şi nu mă interesează dacă şi-a scos banii, a plecat. Să fie sănătos! Faptul că a atacat atât de dur partidul, pe la toate televiziunile, nu arată decât măsura caracterului său. Deranjantă este însă poziţia lui Liviu Dragnea care găseşte de cuviinţă să-l laude pe acest Ghiţă, să-i prevadă un viitor stralucit în politică şi, mai mult decât atât, să-i aprobe toate vorbele urâte, nemeritate, aruncate asupra întregului partid", a scris duminică europarlamentarul PSD pe contul său de Facebook.

Ivan i-a transmis lui Dragnea că atât el, cât şi alţi membri de partid care nu se regăsesc în descrierea lui Ghiţă pe care o susţine, aşteaptă scuze din partea lui.

Despre tăierile de capete

"În aşteptarea acestui nou proiect, despre care s-a tot pomenit, toţi membrii de partid ar trebui să stea cu sufletul la gură, cu teamă că s-ar putea să nu se încadreze în noua viziune? Şi dacă nu vom fi de acord? Dar, dacă această viziune nu corespunde aşteptărilor celor mulţi de la baza partidului? Sau dacă, prin absurd, direcţia propusă este una contrară fundamental valorilor în care am crezut cu toţii până acum? Şi dacă, Doamne-fereşte, mai există şi alte viziuni, alte idei, alte propuneri de proiecte?

Anticipez, după ultimele declaraţii, că va fi o listă foarte lungă de excluderi de membri vechi din partid, poate chiar fondatori, care nu se vor regăsi în noul proiect, care vor fi consideraţi "distructivi din interior", cu care conducerea nu va putea merge mai departe, care vor îndrăzni să critice, să vorbească la telefon cu alţi colegi, care, şi mai condamnabil, vor îndrăzni să propună alte proiecte, alte soluţii. De asemenea, anticipez că lista va fi atât de lungă, încât, dacă într-adevăr asta este viziunea domnului Dragnea, va fi mai uşor să-şi facă un nou partid împreună cu domnul Ghiţă pe al cărui viitor strălucit în politică a pariat. Aş sugera şi un nume:"Forţa România". Cei vizaţi ştiu exact la ce mă refer", a declarat Cătălin Ivan.

Înainte să mai fie tăiate capete, europarlamentarul PSD face apel la o analiză mai profundă a alegerilor, cu toţi membrii de partid, începând cu organizaţiile de bază, pentru a întregi tabloul unei înfrângeri cumplit de dureroase care pot aduce sfârşitul partidului.