Baconschi: Comunismul românesc-stalinist, cu reflexe nord-coreene a dus la diabolizarea românilor din Diaspora

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a denunţat, sâmbătă, atitudinea ostilă faţă de cetăţenii românii aflaţi în străinătate şi le-a cerut "tovarăşilor" introducerea votului prin corespondenţă.
Andrei Pricopie
29.11.2014

alte articole

Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
29.11.2014

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a denunţat, sâmbătă, atitudinea ostilă faţă de cetăţenii români aflaţi în străinătate şi le-a cerut "tovarăşilor" introducerea votului prin corespondenţă.

"Comunismul românesc-stalinist, cu reflexe nord-coreene, a dus la diabolizarea românilor din Diaspora ca trădători de ţară şi de dogmă bolşevică. S-a ajuns până la comandarea de asasinate. În alte ţări ale lagărului socialist, bunăoară Ungaria, guvernul roşu a avut inteligenţa de a păstra şi chiar cultiva relaţii pe cât posibil "normale" cu "exilul". Când a venit cutremurul din 89, mulţi expatriaţi au fost chemaţi în ţară, ca să ocupe funcţii publice în noile administraţii democratizate", a precizat Baconschi.

"La noi, vechea gardă ceauşistă i-a demolat pe "Raţiu şi Câmpeanu", "exploatatorii imperialişti", care "n-au mâncat salam cu soia" (de parcă nomenclatura comunistă mâncase). În primăvara lui 90, eram ca în 1952... Culmea e însă că această atitudine ostilă faţă de cetăţenii români din "lumea liberă" a continuat până astăzi... În concluzie: vrem legea votului prin corespondenţă, tovarăşi", a continuat fostul ministru de Externe, adăugând că politicienii nu mai pot închide graniţele, nici cenzura internetul şi nici opri libertatea câştigată.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu explica recent că o astfel de prevedere legislativă nu este un deziderat al partidelor vechi, care nu vor să piardă definitiv controlul puterii - în sensul că cei aproximativ trei milioane de români din Diaspora vor fi conectaţi la viaţa politică din ţară ceea ce va da startul unei modernizări rapide a României, iar partidele îşi vor lua adio de la metoda pomenilor electorale şi manipulării în masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor