Milioane de căluţi de mare dispar, ucişi de „medicina” chineză
alte articole
Căluţii de mare (Hippocampus) sunt o specie în pericol de dispariţie. Şi, chiar dacă sunt protejaţi de Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Sălbatică, cunoscută şi drept Convenţia de la Washington, care pune limite comercializării lor, în China sunt prinşi, ucişi şi folosiţi ca remedii pentru medicina locală. Dar nu numai. De multe ori sunt vânduţi în acvarii sau folosiţi ca ornament. Alteori sunt puşi la uscat şi daţi prin răzătoare şi prescrişi ca un puternic afrodiziac.
„Magazinele de medicină chineză sunt pline de pungi care conţin căluţi de mare, dar şi alte animale marine - spune Gary Stokes, director la Sea Shepherd Conservation Society pentru aria sud-est asiatică, o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit fondată de Paul Watson şi de Greenpeace în 1981 – preluat de situl web lastampa.it. Există pungi cu aripioare de rechin şi stele de mare moarte. Dar când văd sutele de căluţi de mare mi se rupe inima".
Căluţii de mare sunt animale cu un sistem social foarte special şi o reproducere care poate fi numită „sarcină masculină“.
Spre deosebire de cele mai multe specii de peşti, căluţii de mare sunt monogami şi rămân uniţi cu partenerul lor pentru toată viaţă. Şi au o caracteristică şi mai bizară: sunt singura specie de pe pământ, cunoscută până în prezent, în care masculul să naştere micuţilor lor.
Diseminaţi în apele puţin adânci şi temperate ale tuturor mărilor, aceşti înotători verticali pot măsura de la 1,5 cm până la 35 cm în lungime. Masculii sunt prevăzuţi cu un sac marsupial plasat sub piept. Aici, după împerechere, femela depune ouăle pe care masculul trebuie să le fertilizeze. Ouăle rămân în marsupiul tatălui până când acestea se deschid, după care micuţii căluţi de mare pe deplin formaţi sunt gata să părăsească sacul marsupial.
Un fenomen foarte rar în natură, care sporeşte farmecul acestei specii căreia îi sunt atribuite puteri miraculoase.