Cât de mult plastic există în oceane?
alte articole
O echipă internaţională de cercetători a realizat un studiu în unele zone ale oceanelor încercând să înţeleagă cât de mult plastic există în adâncurile oceanelor sau pe suprafaţa acestora. Desigur, problema nu este plasticul în sine, ci utilizarea abuzivă şi ceea ce face omul odată ce a terminat de folosit ambalajul, sticlele, paharele, sacoşele şi toate celelalte. Cifrele sunt impresionante iar cercetătorii susţin că acestea sunt incomplete, deoarece este imposibil să se facă o cartografiere completă a situaţiei.
În raportul publicat de Plosone.org (http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0111913) se vorbeşte de peste 250.000 de tone de plastic, pentru un total de 5.250 de miliarde de fragmente plutitoare.
Datele sunt rezultatul a 24 de expediţii ştiinţifice în Pacific şi Atlanticul de Nord, în Pacific şi Atlanticul de Sud, Oceanul Indian, Golful Bengal, în Marea Mediterană şi de-a lungul coastelor Australiei.
Emisfera de nord conţine circa 57 la sută din toată cantitatea de plastic. Acest fapt se datorează deversării unei cantităţi majore de deşeuri cât şi a faptului că o parte din plastic s-ar putea să fi fost transportat din emisfera sudică.
Doar 13 la sută din plasticul descoperit este de dimensiuni mici, ceea ce sugerează că multe alte fragmente sunt dispersate în ambient, ingerate de peşti, căzute pe fundul mării, degradate sau depuse la mal.