Zgomotele din ocean, înregistrate pentru prima dată (video)


Cercetătorii în timp ce scufundă hidrofonul
Cercetătorii în timp ce scufundă hidrofonul (Noaa)

Fundul mării, de fapt, nu este deloc tăcut. În cel mai adânc punct al oceanului, Groapa Marianelor, la 11.000 de metri sub nivelul mării, se simt cele mai diferite zgomote, de la cele ale cutremurelor, taifunurilor şi apelurile balenelor, până la cele cauzate de om, cum ar fi traficul navelor. Sunetele au fost înregistrate pentru prima dată de către grupul de cercetători condus de Robert Dziak, de la Agenţia Statelor Unite pentru atmosferă şi oceane (NOAA).

Obiectivul acestui proiect de pionierat a fost acela de a înregistra sunetele, determinând astfel poluarea sonoră în continuă creştere din această regiune, cauzată de activităţile umane.

Timp de trei săptămâni, un microfon acoperit cu titan a înregistrat sunetele care se aud pe fundul celei mai adânci depresiuni a Pământului, situată în Oceanul Pacific, la est de Insulele Mariana. "S-ar putea crede că acesta este unul dintre locurile cele mai liniştite de pe Pământ", a spus Dziak. "Şi totuşi - a subliniat el - există un zgomot constant datorat fenomenelor naturale şi artificiale. Se simt cutremure, apeluri distincte ale balenelor, zgomotul unui taifun care trece pe suprafaţa mării şi o mulţime de zgomote datorate traficului navelor, identificabile datorită sunetului clar pe care îl fac elicele navelor care trec".

"Zgomotul provocat de om", a adăugat Dziak," a crescut constant în ultimele decenii şi obţinerea acestor prime înregistrări vor permite, în viitor, să se determine la ce niveluri cresc". Poluarea fonică este neiertătoare, iar oceanele sunt şi ele victime.

Înregistrarea sunetelor în Groapa Marianelor nu a fost uşoară, au fost construite microfoane adecvate pentru utilizarrea sub apă (hidrofoane), în măsură să reziste la presiunea enormă care există la această adâncime. Pe fundul acestei gropi, de fapt, coloana de apă exercită o presiune de 1.000 de ori mai mare decât cea pe care o exercită atmosfera asupra nivelului mării.

"A fost similar cu trimiterea unei sonde spre Sistemul Solar extern", a dezvăluit Dziak. "Dar, în acest caz, am trimis o sondă în "spaţiul" necunoscut al Pământului", a continuat acesta. Ca rezultat am înregistrat un cutremur de magnitudine 5,0 care a avut loc la o adâncime de aproximativ 10 kilometri în crusta oceanică şi din moment ce hidrofonul nostru se afla la o adâncime de 11 kilometri, l-am auzit de dedesubt, o experienţă neobişnuită. Dramatic a fost, de asemenea, sunetul taifunului". A surprins faptul că instrumentul este mult mai puternic decât era de aşteptat, deoarece, de asemenea, a fost posibil să se audă sunetele de pe suprafaţa mării, inclusiv valurile şi vânturile.

Experţii au dezvoltat un hidrofon capabil să reziste la presiunea apei

"Cea mai mare adâncime la care am pus un hidrofon a fost la aproximativ 1.600 de metri - spune Haru Matsumoto, inginer la Universitatea din Oregon şi responsabil pentru conceperea microfonului subacvatic - deci punerea unui instrument la aproximativ 11 kilometri sub mare era o provocare enormă. Am fost nevoiţi să renunţăm la acostare, astfel încât instrumentul să fie scufundat cu aproximativ cinci metri pe secundă pentru a-i proteja structurile. Dacă am fi făcut-o mai repede, învelişul exterior din ceramică s-ar fi rupt". În total au fost necesare 6 ore pentru a ajunge la adâncimea dorită.

După ce hidrofonul a fost localizat, în iulie 2015, unitatea sa de memorie a înregistrat sunete oceanice 23 de zile. Dar a trebuit să se aştepte până în noiembrie pentru a-l recupera, din cauza traficului maritim şi taifunurilor persistente în zonă. Pentru a-l aduce la suprafaţă, au fost trimise semnale acustice care eliberau plutele, permiţându-i astfel să urce treptat.

Nu rataţi ocazia de a auzi acele sunete.

Notă: acest articol a fost realizat cu informaţiile furnizate de către NOAA.