Care sunt cele mai inteligente animale din lume
alte articole
Există multe discuţii despre inteligenţa diverselor animale şi despre faptul că dacă animalele nu ne pot înţelege, aşa cum nici noi nu le înţelegem pe ele uneori, nu înseamnă că ele nu sunt vieţuitoare inteligente. Vom face o călătorie şi vă vom prezenta cele mai inteligente animale.
Animalele posedă o altfel de inteligenţă, una care a fost subestimată din pricina noţiunilor noastre legate de limbajul complex şi tehnologie. Spre exemplu, gibonii pot emite o gamă largă de sunete – peste 20, fiecare cu înţeles diferit – pentru a comunica, balenele folosesc un sistem complex de sunete care poate fi auzit pe distanţe de sute de km, iar delfinii comunică între ei prin sunete diferite, asemănătoare fluieratului, având propriul limbaj, pe care oamenii încearcă de mult să-l traducă.
Ne propunem să discutăm despre 0 serie de mamifere, pasări, nevertebrate care şi-au demonstrat inteligenţa, fără să facem un clasament, pentru ca toate îşi au binemeritatul lor loc pe Planetă.
Primatele trăiesc în comunităţi foarte mari şi au relaţii foarte apropiate între ele, ceea ce ar putea să fie cheia sistemului cognitiv foarte avansat. Îşi cresc împreună puii, au ierarhii sociale, iar femelele rămân alături de pui foarte mulţi ani, educându-i să supravieţuiască.
În legătură cu aceste fascinante animale, s-au făcut o mulţime de studii. Astfel, cercetătorii au mai notat că maimuţele au conştiinţă de sine, sunt capabile să rezolve anumite probleme şi comunică printr-un limbaj.
Cimpanzeul a fost declarat că fiind cel mai inteligent animal din lume, fiind unul dintre puţinele animale care se foloseşte de unelte. Acesta utilizează rămurele mici, ascuţite pentru a scoate insectele din găurile mici din interiorul copacilor, foloseşte ramurile copacilor pentru a atrage prada, foloseşte pietre pentru a sparge nuci şi lista poate continua.
În captivitate acesta este capabil să înveţe rapid să folosească noi ustensile, să recunoască obiecte şi să rezolve diferite probleme. Sunt animale “gânditoare”, care pot învăţa limbajul semnelor pentru a comunica cu omul.
Delfinii sunt cele mai inteligente animale acvatice şi totodată unele dintre cele mai inteligente animale din lume. Creierul delfinilor este mare, alcătuit din două emisfere şi o complexitate ce se apropie de cea a oamenilor.
S-a demonstrat că delfinii au abilitatea de a gândi, de a rezolva probleme şi de a învăţa din experienţele anterioare. Delfinii comunică între ei prin sunete diferite, asemănătoare fluieratului, cu un limbaj foarte sofisticat, pe care cercetătorii abia au început să-l descopere. În mediul natural, aceştia se folosesc de ultrasunete pentru a găsi mâncarea.
Delfinii sunt animale extrem de sociale. Bancurile de delfini pot fii observate în oceanele lumii în timp ce se întrec, sar, se învârt, se distrează.
Asemenea celor mai inteligente creaturi de pe planetă, femelele rămân alături de pui foarte mulţi ani. Au capacitatea de a se auto-recunoaşte când se văd în oglindă şi au personalităţi diferite.
În captivitate delfinii pot fi dresaţi foarte uşor. În afară de faptul că îşi ascultă dresorii, ei fac diverse şotii altor animale, doar pentru distracţie.
Elefanţii se regăsesc în rândul celor mai inteligente animale de pe Planetă.
Elefanţii posedă creiere care sunt mai mari decât ale oricăror alte animale. Creierul acestora este şi foarte greu, cântărind peste 5 kilograme. Alte animale mari, precum rinocerii sau hipopotamii, deşi mamifere cu greutate, au creiere micuţe. Mai mult decât atât, cortexul creierului elefantului are mai mulţi neuroni decât creierul uman.
Capacitatea lor de a învăţa este formidabilă. Elefanţii pot folosi diverse instrumente în modalităţi creative, fără a fi învăţaţi de alţii.
Elefanţii trăiesc în turme, sunt foarte afectivi şi grijulii cu membrii din specia lor sau chiar şi din alte specii, ceea ce arată o formă avansată de inteligenţă.
Se ştie că elefantul ştie ce plante medicinale să mănânce când este bolnav şi este singurul din lumea animală care îşi îngroapă morţii. Dar cel mai surprinzător a fost momentul când oamenii au văzut ca şi elefanţii plâng.
Există multe poveşti despre inteligenţa lor, precum cea în care elefantul foloseşte frunzele ca evantaie. De expresia “memorie de elefant” aţi auzit, iar originea ei provine tocmai de la faptul că elefanţii au o memorie excepţională. În mediul natural acesta este capabil să reţină toate traseele pe care le parcurge şi fiecare loc în care poate găsi apă.
Un elefant crescut în captivitate poate fi dresat uşor. Aceştia învaţă cu uşurinţă să se joace cu mingea, să scoată sunete pe tonalităţi diferite ca şi când ar cânta, să se folosească de diferite obiecte sau să picteze.
Recent, cercetătorii au descoperit că elefanţii sunt capabili să lucreze împreună pentru a rezolva anumite "probleme" date. Ba mai mult decât atât, soluţiile pe care le găsesc pahidermele, sunt cu adevărat surprinzătoare. Ca şi delfinii, elefantul este una dintre puţinele specii de animale care se poate recunoaşte în oglindă.
Porcul, deşi pare incredibil, acest animal de consum care este de multe ori subestimat, conform unor studii ştiinţifice este cel mai deştept dintre animalele domestice.
Se crede în mod greşit că acesta ar fi un animal lipsit de tact şi prost. Are un miros incredibil de puternic, care îl ajută să fie un bun vânător de mâncare şi învaţă foarte repede.
Studiile efectuate în laborator au demonstrat că se descurcă la jocurile video mai bine decât primatele. Porcii visează şi îşi recunosc propriile nume, fiind capabili să răspundă când sunt strigaţi.
În unele studii, cercetătorii au descoperit că porcii poartă adevărate conversaţii, având peste 20 de guiţături diferite. Porcii ascultă muzică, iar femelele le cântă puilor, întrucât cei mici recunosc vocea mamei. De multe ori, porcii pot fi dresaţi precum câinii.
Câinele prietenul de excelenţă al omului. Fiind foarte inteligent, câinele este capabil să fie instruit cu uşurinţă, să înveţe diverse trucuri şi comenzi, încât să fie folosit în activităţi sociale, cum ar fi de salvare sau ajutor pentru persoanele cu handicap. De asemenea, câinii au capacitatea de a reţine fizionomia altor animale sau a oamenilor pe care îi va recunoaşte cu uşurinţă chiar şi după un an în care au stat separaţi. Totodată, câinii pot exprima sentimente precum bucurie, gelozie sau supărare şi nu uită toată viaţa pe cineva care le-a făcut rău.
Aceste animale au întrecut cimpanzeii în testele de abilităţi cognitive.
Câinii sunt capabili să înţeleagă până la 250 de cuvinte şi gesturi, pot număra până la cinci şi pot efectua calcule matematice simple.
Border Collie este universal acceptat ca cea mai inteligentă rasă de câini.
Câinele mai are câteva atu-uri pe lângă faptul că sunt mereu într-o stare bună de spirit: se pot recunoaşte în imagini şi pot percepe mesaje nonverbale, au o inteligenţă emoţională foarte bine dezvoltată. Mai mult decât atât, câinii sunt animale sincere, nu pot să mintă niciodată.
Pisicile se numără şi ele printre cele mai inteligente mamifere de pe planetă.
Dacă analizăm atent caracterul pisicilor, putem observa că acestea sunt capabile să rezolve unele probleme şi să înveţe repede.
Pisicile sunt animale solitare cărora le place să fie independente. Unele exemplare pot fi dresate să facă diverse trucuri însă mult mai greu decât câinii. Pisicile învaţă prin observare şi imitare.
Unele pisici au învăţat să se asigure înainte de a traversa strada.
Pisicile au un auz foarte dezvoltat şi pot recunoaşte de la depărtare paşii stăpânului. De asemenea, acestea au abilitatea de a deschide uşile dulapurilor sau chiar uşile de la intrarea în cameră şi să găsească mâncarea ascunsă.
Caii sunt animale inteligente şi sensibile, învaţă rapid comenzile omului şi răspund la acestea chiar şi în situaţii stresante.
Prea mulţi oameni subestimează inteligenţa cailor, considerându-i pe aceştia dependenţi în exclusivitate, de instinctele lor naturale, mai degrabă decât de abilităţile lor cognitive. Cei care iubesc caii cu siguranţă apreciază trăsăturile şi inteligenţa acestor animale, dar şi modul lor de comportament, memoria, afecţiunea şi capacitatea lor de a avea un raţionament complex faţă de cineva.
Caii pot fi credincioşi, sobri, blânzi, uneori încăpăţânaţi, suspicioşi, apatici, curajoşi, sinceri, anxioşi, jucăuşi şi afectuoşi.
Vaca. Câţi vă gândeaţi că vaca ar putea fi deşteaptă? Ea nu ştie să facă doar lapte, ci recunoaşte muzica de bună calitate. Vacile produc mai mult lapte dacă ascultă muzică clasică.
Experţii spun că ele sunt îngrijorate de viitor. Dacă fermierii au grijă de ele în mod corespunzător, sunt fericite. Vacile, precum oamenii, pot fi deprimate luni întregi şi chiar ani.
Oile au un nivel de inteligenţă ce le face capabile să distingă starea oamenilor, dacă sunt fericiţi sau trişti şi de a acţiona în consecinţă. Deseori ele nu îşi exprimă aceste răspunsuri la atitudinea tristă sau zâmbitoare a ciobanului, deoarece acesta are un comportament destul de dur faţă de ele. Oile se recunosc între ele chiar şi după o lungă perioadă de separare. Mieii sunt jucăuşi, aleargă, fac tumbe şi salturi, au capacitatea de a antrena şi alte animale să se joace cu ei.
Şobolanul este un animal foarte inteligent. Folosit deseori în laboratoare drept cobai, şobolanul este cunoscut pentru abilitatea sa de a descoperii scurtăturile, căile de scăpare sau rutele ocolitoare spre hrană.
În cultura chineză, şobolanul este venerat pentru iscusinţa şi capacitatea sa de adaptare.
Şi pe bună dreptate, şobolanii au reuşit să colonizeze fiecare continent de pe Pământ.
Ciorile şi corbii sunt unele dintre cele mai inteligente păsări din lume.
Ne este destul de uşor să acceptăm faptul că mamiferele pot demonstra o mare doză de inteligenţă, dar ce reacţii avem atunci când aflăm ca şi anumite păsări au un I.Q. destul de ridicat?
Un studiu din 2004, apărut în revista Science, a constatat că, la mărimea lor, ciorile posedă creiere neobişnuit de mari, care sunt proporţionale cu creierele cimpanzeilor.
Acestea folosesc unelte precum ramuri subţiri pentru a scoate larvele din găurile mici din copac, la care nu pot ajunge cu ciocul. Au fost observate ciori care au pus nuci pe carosabil, aşteptând ca o maşină să le spargă, după care le-au mâncat. De asemenea ciorile au capacitatea de a rezolva probleme.
Într-un caz celebru de acum câţiva ani, un israelian a fost ţinta unei ciori în urma unui aparent atac de răzbunare. Puiul păsării căzuse din cuibul său şi omul îl dăduse afară din curtea să. Nu a trecut mult timp până când cioara l-a urmărit, forţându-l pe israelian să poarte o cască şi o umbrelă de protecţie.
Porumbeii sunt păsări inteligente care au capacitatea de a-şi aminti foarte bine de oameni şi locuri în care au trăit şi de a se întoarce acolo de fiecare dată în timpul vieţii lor. Mai mult decât atât, porumbeii pot recunoaşte expresiile faciale ale oamenilor, ei îşi dau seama dacă anumite persoane le aruncă mâncarea şi au intenţii rele sau dacă sunt prietenoşi, iar de ei se pot apropia fără teamă. Porumbeii au o memorie foarte bună, dacă îi sperii vor ţine minte şi nu vor mai reveni în acel loc niciodată, sau dacă totuşi se vor apropia, vor sta foarte atenţi la tot ce se întâmplă în jur.
Porumbeii sunt pe locul 19 în topul celor mai inteligente animale din lume.
Şoimul este o pasăre inteligentă care îşi recunoaşte teritoriul, se întoarce exact în acelaşi loc, are memorie excelentă, capacitatea de a executa anumite comenzi pe care le-a învăţat, de a transmite mesaje precum fac porumbeii călători sau voiajori.
Cucul este cel mai deştept, dar şi cel mai viclean. Femelele îşi depun ouăle în cuiburile altor păsări, iar după ce puiul de cuc se naşte, scapă în mod instinctiv de fraţii vitregi aruncându-i din cuiburi.
Până acum, s-au înmulţit excelent în această modalitate.
Papagalii au capacitatea de a învăţa cuvinte şi de a le reproduce, de a rezolva anumite probleme dificile, de a se adapta în captivitate, de a-şi schimba comportamentul prin învăţare sau de a şi-l îmbunătăţi. Au o memorie bună şi un grad ridicat de interacţiune socială, de a empatiza şi de a reacţiona imediat în condiţii de stres.
Unii dintre ei pot învăţa foarte multe cuvinte şi pot forma propoziţii scurte. De asemenea, dacă sunt antrenaţi pot învăţa să numere până la 10 şi să identifice anumite obiecte.
Totodată, pot răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebări simple precum: „Vrei apă?”.
Cea mai inteligentă specie este papagalul gri african. Oamenii de ştiinţă spun despre acesta că are un nivel de inteligenţă egal cu al unui copil de 5 ani.
Furnicile prin comportamentul lor arată că au capacitatea de a avea grijă să-şi planifice supravieţuirea lor – în sensul de a-şi aduna alimente şi a le depozita – dincolo de satisfacerea nevoilor lor imediat. Unele specii adună frunze, le duc în colonii, iar pe acestea cresc ciuperci pe care apoi le mănâncă. Acest mod de cultivare impune din partea lor necesitatea de a planifica şi de a anticipa, deci sunt vieţuitoare inteligente. Ele trebuie să asigure un loc în colonie unde să depoziteze frunzele, apoi acestea trebuie să fie însămânţate, iar deşeurile trebuie eliminate.
Mai mult decât atât, furnicile au grijă ca frunzele să nu fie contaminate, pentru ca hrana ce va fi consumată mai târziu să fie de calitate. Deşi pare simplu, acest proces necesită inteligenţă din partea lor, capacitatea de a anticipa şi gândi în viitor.
Caracatiţa este una din cele mai inteligente animale marine, ceea ce o face şi un mare vânător singuratic, ştie cum să folosească propriile tentacule, fiind capabilă să facă totul, cum ar fi mâncatul sau să se protejeze, fiind capabilă să se camufleze schimbându-şi rapid culoarea.
Caracatiţa are cel mai mare creier dintre toate nevertebratele acvatice şi este una dintre cele mai inteligente creaturi din mări şi oceane. Nu este încă pe deplin înţeleasă, însă oamenii de ştiinţă descoperă constant noi şi uimitoare abilităţi ale acesteia.
Fiind foarte inteligente, acestea pot învăţa prin observaţie, abilitate pe care multe din vertebrate nu o au. Caracatiţa poate recunoaşte diverse forme şi mărimi ale obiectelor, precum şi strălucirea lor. Ele sunt foarte curioase şi găsesc soluţii inedite la diverse probleme cu care se confrunta.
În urmă cu câţiva ani, o caracatiţă a evadat din acvariul său, deschizând hubloul şi inundând întreaga clădire.
Caracatiţele pot învăţa să deschidă borcane cu capace înşurubate şi să conceapă reacţii complexe, multi-dimensionale, atunci când sunt atacate. Unele caracatiţe gigante pot chiar să deschidă ambalaje de medicamente concepute pentru a nu putea fi desfăcute de copii, iar dacă se antrenează devin foarte pricepute.
Chiar şi caracatiţele folosesc unelte. Cercetătorii au observat de asemenea, cum aceste animale marine sunt capabile de a folosi coaja de la o nucă de cocos pentru a-şi construi un adăpost mobil. Cărându-le după sine, nucile de cocos le ajută pe caracatiţe să se apere de potenţiali prădători, ascunzându-se repede dedesubt.
Calamarii fac parte şi ei din categoria de nevertebrate care au o inteligenţă aparte.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că au sistemul senzorial şi nervos foarte dezvoltat, iar creierul este foarte complex. Mai mult decât atât, au descoperit anumite caracteristici ale creierului lor care se aseamănă cu cele ale creierului uman, dar şi diferenţe principale evidente între acestea foarte clare. Zoologii şi fizicienii au studiat sistemul nervos al calamarilor şi au ajuns la concluzia că pot deprinde anumite abilităţi pentru a se proteja sau a se manifesta, ei fiind curioşi dar şi prudenţi faţă de tot ce se întâmplă în mediul lor.
Modul în care înţelegem diferitele specii de animale şi sentimentele pe care le avem faţă de acestea par a fi dependente de prejudecăţile noastre culturale şi personale. Noi avem compasiune pentru acele specii de animale care se sunt mai aproape de noi. Astfel, considerăm că mamiferele sunt mai inteligente decât păsările şi reptilele, în timp ce ne gândim la alte speciile precum insectele, ca la vieţuitoare lipsite de gândire.
Realitatea este că inteligenţa este un concept complex, care este dificil de definit şi este condiţionat de propriile noastre aptitudini.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook