Mii de oameni protestează în Budapesta împotriva noii legi a educaţiei

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat duminică în capitala ungară împotriva guvernului premierului Viktor Orban, pe fondul tensiunilor tot mai mari între Ungaria şi UE. Factorul declanşator este o lege care ar ataca Universitatea Centrală Europeană a lui George Soros.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)
Andrei Popescu
22.05.2017

Mii de oameni au fluturat steaguri ale Uniunii Europene şi au scandat “Democraţie! Libertate pentru Ungaria!” în timp ce au mărşăluit duminică spre clădirea Parlamentului din Budapesta.

Protestul a fost declanşat de un proiect de lege ce urmăreşte să forţeze ONG-urile să dezvăluie fondurile străine pe care le primesc.

Manifestanţii au declarat că doresc ca guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban să abroge legea, pe care ei o văd ca o acţiune de intimidare a grupurilor civice care primesc fonduri din afara ţării. “Trebuie să ne apărăm constant valorile. Avem un viitor. Este al nostru şi nu vom renunţa”, a declarat activista Katalin Lukacsi mulţimii de protestatari.

Lukacsi a demisionat recent din micul Partid Creştin Democrat, care face parte dintr-o coaliţie de guvernare condusă de Partidul Fidesz al lui Orban. Ea a declarat că acţiunile guvernului nu sunt nici creştine şi nici democratice.

Adoptarea proiectului de lege în Parlamentul ungar a declanşat proteste în masă în Budapesta în luna aprilie, şi ulterior Comisia Europeană a lansat o acţiune legală împotriva Ungariei.

Legea prevede reglementări în ceea ce priveşte universităţile străine care operează în Ungaria, cerându-le să fie acreditate şi să aibă un campus în ţara lor de origine.

Universitatea Centrală Europeană (UCE) din Budapesta oferă diplome acceptate atât în SUA cât şi în Ungaria, dar instituţia deţine un campus doar în Budapesta, nu şi în statul american New York, unde este acreditată.

Aceste măsuri sunt văzute ca un atac lansat împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros, care a înfiinţat UCE în 1991 după prăbuşirea comunismului. De asemenea, Soros finanţează multe ONG-uri în Ungaria.

Uniune Europeană, iritată

Luna trecută, UE a lansat o acţiune legală împotriva Budapestei privind legislaţia referitoare la educaţie.

Miercurea trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a cerut Comisiei Europene să declanşeze o procedură legală cunoscută sub numele de Articolul 7 din cauza “deteriorării serioase” a democraţiei în Ungaria.

Articolul – cunoscut ca “opţiunea nucleară” a blocului – ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Consiliul Miniştrilor, care este cel mai mare organism decizional al UE.

Totuşi, UE va avea nevoie de unanimitate în rândul statelor membre pentru a stabili că s-au încălcat legile europene. Polonia, aliată a Ungariei, va bloca probabil o astfel de mişcare.

Orban loveşte din nou

Fidesz a declarat că protestul de duminică a fost o încercare a “reţelei” lui Soros de a face presiuni asupra guvernului pentru a-şi schimba politica anti-imigraţie.

Orban îl consideră pe Soros un inamic ideologic al cărui ideal de “societate deschisă” este în sens contrar planurilor premierului de a transforma Ungaria într-un “stat neliberal”.

“Vedem o creştere a presiunii asupra naţiunii noastre, dar partidul de guvernământ şi guvernul nu doresc să schimbe politica privind imigraţia”, a precizat Fidesz într-o declaraţie.

Totodată, Budapesta dă în judecată UE pentru planul care cere ţării să primească aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil.

Guvernul ungar a lansat o campanie “Haideţi să oprim Bruxelles-ul”, care susţine că Uniunea Europeană centralizează puterea.

La sfârşitul săptămânii trecute, Orban a denunţat UE pentru ceea ce consideră a fi politici “distorsionate” şi l-a acuzat din nou pe Soros că trage sforile în Bruxelles.

De asemenea, premierul ungar l-a acuzat recent pe Soros că are un efect dăunător asupra întregii Europe, susţinând că finanţatorul miliardar a “distrus vieţile a milioane de europeni cu speculaţiile sale financiare”. De altfel, Orban l-a descris pe Soros ca “un inamic deschis al zonei euro”, acuzându-l că doreşte să deschidă graniţele Europei pentru milioane de imigranţi.

“În ceea ce priveşte UCE, [instituţia] se bucură de o poziţie privilegiată deoarece acordă diplome ungare şi americane, dar fără să aibă o Universitate mamă americană”, a declarat europarlamentarul Gyorgy Schopflin din Fidesz.

“Legea educaţiei superioare se referă la reglementarea acestui lucru. Dacă UCE va dori să reglementeze acest lucru este decizia ei. Însă nu există niciun angajament al guvernului ungar de a expulza UCE”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor