Guvernul ungar va modifica o controversată lege a educaţiei superioare

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat cea mai mare grupare politică din UE că se va conforma cererilor Bruxelles-ului de a modifica anumite pasaje din noua lege despre care criticii susţin că atacă libertatea educaţiei.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.04.2017

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE), a declarat sâmbătă că premierul ungar Viktor Orban a asigurat europarlamentarii că Ungaria “va lua măsurile necesare şi se va conforma cererii Comisiei [Europene]”.

“Premierul Orban a promis Consiliului PPE că va urma şi pune în aplicare toate cererile Comisiei Europene”, a declarat Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE.

O purtătoare de cuvânt a premierului ungar a refuzat să precizeze ce anume a declarat acesta în timpul întâlnirii cu PPE.

În 26 aprilie, Comisia Europeană a oferit Budapestei o lună pentru a modifica legea privind educaţia superioară adoptată cu peste trei săptămâni în urmă.

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor europeni în 26 aprilie, premierul ungar a descris controversata lege ca un “amendament minor” care se aplică unui număr de 28 de universităţi şi nu numai UCE. El a descris reacţiile aprinse din jurul legii ca fiind “absurde”, asociind-o cu o condamnare preventivă pentru o infracţiune, ţinând cont de faptul că UCE continuă să funcţioneze în mod normal în prezent.

“Este aproape ca şi cum cineva este acuzat de crimă, apoi este condamnat, în timp ce presupusa victimă este în viaţă şi sănătoasă şi, mai mult, arată înspre condamnat, strigând: ‘Criminalule’”, a declarat Orban.

Orban a recurs la cuvinte chiar mai dure la adresa fondatorului UCE, George Soros, etichetându-l pe miliardarul american de origine ungară ca un “speculator financiar” care “atacă” Ungaria.

De asemenea, premierul ungar l-a acuzat pe Soros că are un efect dăunător pentru întreaga Europa, susţinând că finanţatorul miliardar a “distrus vieţile a milioane de europeni cu speculaţiile sale financiare”. De altfel, Orban l-a descris pe Soros ca “un inamic deschis al zonei euro”, acuzându-l că doreşte să deschidă graniţele Europei pentru milioane de imigranţi.

Această lege a educaţiei, adoptată de Ungaria în 4 aprilie, cere universităţilor străine care funcţionează în Ungaria să aibă, de asemenea, un campus în ţările lor de origine. Legea este însă văzută ca fiind îndreptată împotriva Universităţii Centrale Europene, care a fost înfiinţată în Budapesta în 1993. În ciuda faptului că este acreditată în statul american New York, universitatea nu are un campus în SUA.

Miile de manifestanţi care au participat la proteste în ultimele câteva săptămâni au denunţat noua lege, despre care partidele din opoziţie afirmau că este menită să închidă UCE, instituţie care militează pentru "o societate deschisă" - motto-ul sub care funcţionează multe dintre fundaţiile finanţate de Soros.

Orban a acuzat universitatea lui Soros că menţine un avantaj incorect faţă de alte instituţii ungare deoarece emite diplome recunoscute atât în Ungaria, cât şi în SUA. Totuşi, premierul ungar a negat că doreşte să închidă UCE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor