Orban apără o nouă lege ungară a educaţiei în Bruxelles. Numeşte indignarea UE drept “absurdă”

Premierul Ungariei l-a criticat dur pe George Soros, fondatorul Universităţii Centrale Europene, după ce Comisia Europeană a trimis guvernului ungar o “scrisoare de somare”.
Viktor Orban
Viktor Orban (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Într-un discurs adresat miercuri europarlamentarilor în Bruxelles, Orban a insistat că Ungaria rămâne dedicată Uniunii Europene, descriind apartenenţa ţării sale la bloc ca fiind “neîndoielnică”. În acelaşi timp, premierul ungar şi-a exprimat nemulţumirea faţă de UE şi dorinţa ca aceasta să repare “greşelile”.

Prezenţa premierului ungar în Parlamentul European a avut loc la câteva ore după ce Comisia Europeană a lansat o acţiune legală împotriva Ungariei ca urmare a unei controversate legi privind statutul universităţilor străine care a fost adoptată recent şi care este percepută ca vizând Universitatea Centrală Europeană (UCE) a miliardarului George Soros.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri că o “scrisoare de somare” a fost trimisă guvernului lui Orban. În opinia lui Dombrovskis, decizia de a începe o acţiune legală a fost luată după ce o evaluare juridică aprofundată a concluzionat că noua lege ungară a învăţământului aparent reprezintă o încălcare a legilor UE cu privire la libertăţile pentru desfăşurarea afacerilor, acordarea de servicii şi mediul academic.

Scrisoarea este primul pas al aşa-numitelor proceduri de infringement ale Uniunii Europene, prin care Bruxelles cere explicaţii juridice unui stat membru în ceea ce priveşte o anumită problemă. Guvernul ungar are la dispoziţie o lună pentru a răspunde scrisoarii trimise. Apoi, Bruxelles-ul va decide dacă vor fi justificate adoptarea de noi măsuri, care ar putea include o sesizare a Curţii Europene a Justiţiei şi posibile penalităţi financiare.

Orban: “Acuzaţiile împotriva Ungariei sunt absurde”

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor europeni, premierul ungar a descris controversata lege ca un “amendament minor” care se aplică unui număr de 28 de universităţi şi nu numai UCE. El a descris reacţiile aprinse din jurul legii ca fiind “absurde”, asociind-o cu o condamnare preventivă pentru o infracţiune, ţinând cont de faptul că UCE continuă să funcţioneze în mod normal în prezent.

“Este aproape ca şi cum cineva este acuzat de crimă, apoi este condamnat, în timp ce presupusa victimă este în viaţă şi sănătoasă şi, mai mult, arată înspre condamnat, strigând: ‘Criminalule’”, a declarat Orban.

Orban a recurs la cuvinte chiar mai dure la adresa fondatorului UCE, George Soros, etichetându-l pe miliardarul american de origine ungară ca un “speculator financiar” care “atacă” Ungaria.

De asemenea, premierul ungar l-a acuzat pe Soros că are un efect dăunător pentru întreaga Europă, susţinând că finanţatorul miliardar a “distrus vieţile a milioane de europeni cu speculaţiile sale financiare”. De altfel, Orban l-a descris pe Soros ca “un inamic deschis al zonei euro”, acuzându-l că doreşte să deschidă graniţele Europei pentru milioane de imigranţi.

Controversata lege a educaţiei, adoptată de Ungaria în 4 aprilie, cere universităţilor străine care funcţionează în Ungaria să aibă, de asemenea, un campus în ţările lor de origine. Legea este însă văzută ca fiind îndreptată împotriva Universităţii Centrale Europene, care a fost înfiinţată în Budapesta în 1993. În ciuda faptului că este acreditată în statul american New York, universitatea nu are un campus în SUA.

Miile de manifestanţi care au participat la proteste în ultimele câteva săptămâni au denunţat noua lege, despre care partidele din opoziţie afirmă că este menită să închidă UCE, instituţie care militează pentru "o societatea deschisă" - motto-ul sub care funcţionează multe dintre fundaţiile finanţate de Soros.

Orban a acuzat universitatea lui Soros că menţine un avantaj incorect faţă de alte instituţii ungare deoarece emite diplome recunoscute atât în Ungaria cât şi în SUA. Totuşi, premierul ungar a negat că doreşte să închidă UCE.