Bruxelles-ul încearcă să preseze Ungaria să accepte cotele privind imigranţii şi să relaxeze controalele de frontieră
alte articole
„Ungaria este pregătită pentru dezbateri, dar nu vom da înapoi niciun pas în măsura în care problema imigraţiei este îngrijorătoare”, susţine declaraţia citată de ziarul The Times.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut mai multe acuzaţii la adresa Ungariei în ultimele săptămâni, în principal privind rezistenţa sa la cotele obligatorii privind redistribuirea imigranţilor pe cuprinsul UE, la adresa detenţiei automate a solicitanţilor de azil şi privind înlăturarea privilegiilor speciale ale Universităţii Centrale Europene, care a fost înfiinţată de miliardarul George Soros.
Cotele privind imigranţii, impuse în ciuda opoziţiei venite din partea mai multor ţări central-europene, au fost respinse într-o manieră covârşitoare de către poporul ungar într-un referendum desfăşurat în 2016.
Guvernul ungar a declarat că detenţia solicitanţilor de azil cât timp sunt procesate cererile lor este o măsură de securitate, luând în considerare faptul că mai multe atacuri teroriste au fost comise recent în Berlin şi Stockholm de către solicitanţi de azil falşi.
Budapesta neagă faptul că încearcă să închidă universitatea lui Soros printr-o nouă legislaţie, susţinând că aceasta urmăreşte doar să ofere asigurări că instituţia de învăţământ funcţionează pe baza aceloraşi reguli respectate de universităţile locale.
Răspunzându-i vicepreşedintelui Timmermans, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a denunţat ceea ce a descris ca fiind „acuzaţii patetice”.
Szijjarto a declarat: „Vicepreşedintele Comisiei Europene a atacat Ungaria în ultimii doi ani deoarece, în ciuda poziţiei Comisiei şi a vicepreşedintelui, noi am reuşit să oferim un răspuns reuşit la imigraţia ilegală”.
Ungaria a introdus măsuri stricte şi foarte eficiente de control vamal după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu există nicio limită în privinţa numărului de imigranţi pe care ea îi va accepta, lucru care a făcut ca un număr mare de imigranţi să se îndrepte spre statele sudice şi sud-estice ale UE.
Măsurile luate de Ungaria au redus numărul de imigranţi care pătrund în ţară prin ruta sârbă, de la 200.000 în 2015 la doar 25.000 în 2016.
„Dacă nu am fi protejat graniţele externe ale Europei, atunci austriecii şi germanii s-ar fi aflat într-o situaţie foarte dificilă”, a declarat premierul Viktor Orban pentru Kossuth Radio.
„Când Ungaria nu a fost capabilă să protejeze graniţele externe ale Europei… milioane de imigranţi au mărşăluit prin Ungaria în drumul lor spre Austria şi Germania. Am pus capăt acelei situaţii şi toată lumea din Austria şi Germania este fericită în privinţa acestui lucru - deşi făţărnicia politică nu le permite să spună acest lucru sau să scrie despre aşa ceva”, a mai precizat premierul ungar.