Ungaria şi Slovacia contestă în instanţă cota UE privind distribuirea refugiaţilor
alte articole
Reprezentaţii Ungariei şi Slovaciei s-au adresat miercuri Curţii Europene de Justiţie (CEJ) pentru a contesta decizia Uniunii Europene de a distribui imigranţi în teritoriile blocului european pe baza unei cote obligatorii. Confruntându-se cu sute de mii de imigranţi care traversează marea spre ţărmurile italiene şi elene, Consiliul European a decis să despovăreze cele două ţări prin distribuirea noilor sosiţi în celelalte state UE. Însă Ungaria, România, Slovacia şi Republica Cehă au votat împotriva acţiunii.
Bratislava şi Budapesta au decis să meargă în instanţă, pentru a dezbate baza legală.
“Am întocmit o listă cu 10 argumente pentru care considerăm că această decizie este ilegală”, a declarat ministrul ungar al Justiţiei, Laszlo Trocsanyi, pentru publicaţia germană Die Welt. “Decizia de a atribui cote trimite, de asemenea, un mesaj greşit potenţialilor imigranţi”.
Acest mesaj este: “Continuaţi să veniţi în Europa, ne vom ocupa de distribuire”, conform lui Trocsanyi. “În al doilea rând, [cota] nu este eficientă. Aceşti oameni doresc să meargă în ţări foarte specifice, nu ţări precum România, Bulgaria sau Ungaria. Cei care au fost trimişi în Letonia s-au întors în Germania în doar două zile.”
“În al treilea rând, este vorba de o chestiune a suveranităţii”, a adăugat el.
Ungaria aşteaptă decizia judecătorilor CEJ
Conform acordului privind cotele obligatorii, membrii UE sunt obligaţi să accepte peste 100.000 de imigranţi din cele mai afectate două state europene. “După aproape doi ani, doar 14% dintre refugiaţi au fost relocalizaţi din Italia şi 18% din Grecia”, a adăugat Trocsanyi.
Judecătorii CEJ urmează să se pronunţe în procesul intentat de Ungaria şi Slovacia într-un interval de câteva luni. În cazul în care Curtea susţine planul UE, atunci cele două state trebuie să accepte decizia, a precizat oficialul ungar.
“Ungaria respectă legea şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a adăugat el.
Frontex să gestioneze deportările
Politica UE privind deportările se numără printre cele mai mari probleme ale crizei refugiaţilor, în condiţiile în care întoarcerea acestora în ţările lor natale este “în mare parte imposibilă”, a declarat Trocsanyi pentru Die Welt.
Budapesta doreşte o nouă soluţie la nivel european pentru a relaxa procesul deportărilor, prin întărirea agenţiei UE de protecţie a frontierelor – Frontex.
“Trebuie să oferim agenţiei Frontex noi abilităţi şi sprijin financiar pentru a organiza zboruri şi pentru a întoarce imigranţii în ţările lor natale dacă nu se încadrează în normele de protecţie”, a precizat Trocsanyi.
În special pentru ţările europene mai mici, ar fi “mult mai eficient dacă Frontex ar negocia întoarcerea cu ţările de origine ale imigranţilor, decât, de exemplu, Ungaria să negocieze cu Afganistanul”, a adăugat oficialul ungar.