Mii de americani protestează în Times Square împotriva acordului nuclear iranian
alte articole
Mii de manifestanţi s-au adunat miercuri seară în Times Square pentru a cere Congresului SUA să respingă acordul nuclear propus de guvernul american în privinţa programului nuclear al Iranului, susţine The Guardian.
Mulţimea de oameni s-a înghesuit în spatele baricadelor ridicate de poliţie şi au scandat slogane precum “Respingeţi acordul!”.
La protest, cunoscut sub numele de “Stop Iran rally”, au participat în principal susţinători ai Israelului, deşi organizatorii au declarat că la eveniment participă americani de toate credinţele şi convingerile politice.
Grupul de manifestanţi a cerut Congresului să respingă acordul în baza căruia SUA va fi de acord să ridice sancţiunile economice aplicate Iranului în schimbul unor măsuri care ar trebui, în principiu, să împiedice Republica Islamică să obţină arme nucleare.
Preşedintele Barack Obama a declarat că SUA consideră Iranul un adversar ale cărui activităţi vor fi monitorizare îndeaproape.
Acordul este cu atât mai dificil, susţin analiştii, cu cât oficialii americani şi iranieni au confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că niciunul dintre inspectorii nucleari americani nu va primi accesul pentru a vizita uzinele nucleare contestate din Iran, conform parametrilor acordului nuclear semnat în 14 iulie cu puterile mondiale, conform Washington Free Beacon.
Conform acordului nuclear final semnat la Viena, doar ţărilor ce deţin relaţii diplomatice normale cu Iranul li se va permite să facă parte din echipele de inspecţie organizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Oficialii administraţiei Obama au recunoscut, de asemenea, recent, că promisiunile pentru inspecţii de tip “oricând, oriunde” la uzinele şi centrele nucleare iraniene au fost doar o idee retorică nerealistă.
La protest, Alan Dershowitz, un proeminent avocat evreu, a declarat că se opune acordului în calitate de democrat liberal. În plus, el consideră că democraţia a fost ignorată deoarece administraţia Obama a negociat acordul fără un aport din partea Congresului.
Republicanul Peter King, fost preşedinte al Comitetului pentru Securitate Naţională din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a declarat miercuri că a participat la o întâlnire privată cu secretarul de stat John Kerry, adăugând că încă este convins că acordul este un rezultat prost pentru America.
“Este complet greşit ca administraţia Obama să prezinte acordul Naţiunilor Unite înainte să fie votat de Congresul american”, a declarat King. “Cu siguranţă voi vota cu NU în privinţa acestui acord cu Iranul.”
Desiree Soper din Long Island a declarat că a fost determinată să vină la protest deoarece doreşte să îi fie auzită opoziţia faţă de acord. “Nu am încredere în Iran. Vor găsi breşe [în acord].”
Organizatorii au estimat că aproximativ 10.000 de oameni au participat la eveniment, conform The Guardian.
Dar, deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.
Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.
În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.
La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru susţinerea acordului nuclear semnat între Iran şi marile puteri, susţinând că această decizie va duce la “un acord prost”.
John Bolton, fostul ambasador american la ONU, a etichetat acordul nuclear încheiat de administraţia Obama cu Iranul ca fiind un “München american” (dezastru, n.r.), avertizând că acordul va permite Iranului să devină un stat nuclear şi va duce la apariţia altor “şase state înarmate nuclear” pe cuprinsul Orientului Mijlociu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat în 14 iulie. Netanyahu a declarat că acordul dintre Iran şi marile puteri reprezintă o “capitulare” şi o greşeală de proporţii istorice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.