Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA critică rezoluţia ONU asupra acordului nuclear iranian
alte articole
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru susţinerea acordului nuclear semnat între Iran şi marile puteri, susţinând că această decizie va duce la “un acord prost”.
Luni, CSONU a aprobat unanim o rezoluţie care transformă în lege internaţională acordul nuclear iranian - Joint Comprehensive Plan of Action - semnat între grupul de ţări P5 1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) şi Teheran la începutul săptămânii trecute.
Conform termenilor rezoluţiei, CSONU cere cu insistentă ca acordul să fie aplicat integral conform calendarului adoptat de negociatori şi face apel la statele membre ONU să faciliteze aplicarea lui, susţine Agerpres.
De fapt, această rezoluţie pregăteşte cadrul pentru ridicarea sancţiunilor impuse de CSONU împotriva Iranului.
Boehner a emis luni o declaraţie, susţinând că preşedintele Barack Obama “a ignorat temerile poporului american şi a membrilor seniori din propriul său partid”.
“Acesta este un start prost pentru un acord prost”, a adăugat el. “Poporul american aşteaptă ca reprezentanţii lor să evalueze acest potenţial acord şi să oprească eforturile Iranului de a obţine o armă nucleară, şi noi ne vom continua munca critică pentru a atinge acel obiectiv.”
Republicanul american s-a alăturat unui val de critici ale congresmanilor faţă de decizia CSONU, consolidând astfel opoziţia bipartizană ce există în SUA în privinţa acordului nuclear.
Boehner a declarat că rezoluţia ONU a fost adoptată la scurt timp după ce Congresul a primit o copie a acordului, adăugând că această măsură a subminat securitatea naţională a SUA.
“Permiterea unui astfel de vot la doar 24 de ore după trimiterea documentelor acordului către Congres reprezintă o subminare a securităţii noastre naţionale şi o încălcare a Iran Nuclear Agreement Review Act, care a fost adoptat de Cameră în luna mai cu peste 400 de voturi”, a mai susţinut Boehner.
Acordul este cu atât mai dificil, susţin analiştii, cu cât oficialii americani şi iranieni au confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că niciunul dintre inspectorii nucleari americani nu va primi accesul pentru a vizita uzinele nucleare contestate din Iran, conform parametrilor acordului nuclear semnat în 14 iulie cu puterile mondiale, conform Washington Free Beacon.
Conform acordului nuclear final semnat la Viena, doar ţărilor ce deţin relaţii diplomatice normale cu Iranul li se va permite să facă parte din echipele de inspecţie organizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Oficialii administraţiei Obama au recunoscut, de asemenea, recent, că promisiunile pentru inspecţii de tip “oricând, oriunde” la uzinele şi centrele nucleare iraniene au fost doar o idee retorică nerealistă.
Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.
Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.
În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.
De asemenea, acordul va ridica sancţiunile internaţionale asupra mai multor entităţi iraniene implicate în prezent în susţinerea terorismului şi construirea de rachete balistice, incluzând unitatea de comandă a rachetelor Al-Ghadir şi Forţele Aeriene ale IRGC (Corpurile Gărzilor Revoluţionare ale Iranului).
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat marţi, chiar înainte ca detaliile acestuia să fie făcute publice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.