Iranul interzice accesul inspectorilor americani la toate centrele sale nucleare
alte articole
Oficialii americani şi iranieni au confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că niciunul dintre inspectorii nucleari americani nu va primi accesul pentru a vizita uzinele nucleare contestate din Iran, conform parametrilor unui acord semnat în 14 iulie cu puterile mondiale, conform Washington Free Beacon.
Conform acordului nuclear final semnat la Viena, doar ţărilor ce deţin relaţii diplomatice normale cu Iranul li se va permite să facă parte din echipele de inspecţie organizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Acest aspect a atras temeri din partea unor analişti care consideră că doar experţii americani pot fi de încredere pentru a verifica dacă Iranul încalcă cumva acordul şi operează unităţi nucleare secrete.
Aparent, aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de concesii făcute de americani Iranului în baza controversatului acord. Totodată, acordul - numit JCPOA - include o promisiune din partea SUA de a ajuta Iranul să combată sabotajul nuclear şi ameninţările la adresa programului său.
“Iranul va mări numărul de inspectori AIEA de la 130 până la 150 într-un interval de 9 luni de la data implementării JCPOA şi va permite în general numirea de inspectori din naţiunile ale căror relaţii diplomatice cu Iranul se conformează legii şi regulamentelor sale”, susţine acordul, conform unui text publicat de oficialii ruşi şi iranieni.
Susan Rice, consilierul preşedintelui Barack Obama pentru probleme de securitate naţională, a confirmat acest lucru într-un interviu la CNN.
“Nu vor exista inspectori americani independenţi separaţi de [cei ai] AIEA” pe teritoriul Iranului, a declarat Rice. “AIEA va desfăşura inspecţiile în numele SUA şi pentru restul comunităţii internaţionale.”
Rice a declarat că administraţia Obama are încredere în acele ţări ale căror relaţii cu Iranul sunt normalizate şi permit desfăşurarea de inspecţii în centrele şi la instalaţiile nucleare sensibile ale Republicii Islamice.
O sursă americană, care a fost prezentă la discuţiile din Viena, a declarat că interdicţia asupra inspectorilor SUA este un rezultat al unei cereri făcute de iranieni în sala de negocieri, susţine Washington Free Beacon.
“Administraţia a promis poporului american şi legiuitorilor săi că vom implementa cel mai puternic regim de inspecţie din istoria lumii şi că vom şti ce se întâmplă la sol”, a declarat sursa. “Acum, ne spun că America nu poate avea nimic de a face cu regimul de inspecţii deoarece nu avem relaţii diplomatice cu Iranul. Cred că ar trebui să fim recunoscători că nu rezolvă problema prin deschiderea unei ambasade americane în Teheran.”
Oficialii administraţiei Obama au recunoscut, de asemenea, recent, că promisiunile pentru inspecţii de tip “oricând, oriunde” la uzinele şi centrele nucleare iraniene au fost doar o idee retorică nerealistă.
Concesiile SUA asupra structurii regimului de inspecţii au permis Iranului să amâne inspecţiile la centrele şi locaţiile sale sensibile pentru cel puţin 24 de zile.
Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.
Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.
În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.
De asemenea, acordul va ridica sancţiunile internaţionale asupra mai multor entităţi iraniene implicate în prezent în susţinerea terorismului şi construirea de rachete balistice, incluzând unitatea de comandă a rachetelor Al-Ghadir şi Forţele Aeriene ale IRGC (Corpurile Gărzilor Revoluţionare ale Iranului).
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat marţi, chiar înainte ca detaliile acestuia să fie făcute publice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.