Khamenei: Iranul nu va capitula în faţa cerinţelor excesive asupra securităţii şi apărării
alte articole
Relaţia tensionată a Iranului cu SUA nu se va schimba datorită acordului nuclear semnat cu cele şase puteri mondiale, a declarat sâmbătă liderul suprem al ţării, Ayatollahul Ali Khamenei, semănând nesiguranţă privind perspectiva unei colaborări mai strânse între cele două state în contextul unor ameninţări regionale comune, conform Wall Street Journal.
“Politica noastră cu privire la guvernul american arogant nu se va schimba”, a declarat Khamenei într-un discurs televizat cu ocazia rugăciunii de Aid Al-Fitr, care marchează sfârşitul postului de Ramadan. “Nu vom negocia sau nu vom lucra cu SUA în privinţa altor chestiuni globale sau regionale.”
Khamenei a declarat că ţara sa nu va capitula în faţa cerinţelor excesive legate de capabilităţile “de apărare şi securitate” şi a promis că nu va schimba politica Iranului de susţinere a aliaţilor regionali care sunt ostili Statelor Unite şi Israelului. Iranul furnizează suport vital pentru regimul sirian, grupul Hezbollah din Liban şi miliţiile şiite din Irak şi pentru alte grupuri.
“Dacă [acordul] este sau nu ratificat, nu vom renunţa la prietenii noştri din regiune”, a declarat Khamenei.
Sunt cele mai detaliate comentarii ale lui Khamenei de la încheierea de marţi a acordului nuclear. Punctele de vedere ale liderului suprem sunt monitorizate îndeaproape deoarece el are ultimul cuvânt de spus în majoritatea problemelor de stat şi încă ar putea decide o retragere a Iranului din acord.
Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.
Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.
În plus, acordul făcut public marţi nu conţine nicio limită declarată pentru instalaţiai nucleară Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.
De asemenea, acordul va ridica sancţiunile internaţionale asupra mai multor entităţi iraniene implicate în prezent în susţinerea terorismului şi construirea de rachete balistice, incluzând unitatea de comandă a rachetelor Al-Ghadir şi Forţele Aeriene ale IRGC (Corpurile Gărzilor Revoluţionare ale Iranului).
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat marţi, chiar înainte ca detaliile acestuia să fie făcute publice.
În plus, insistenţa lui Khamenei că politica Iranului faţă de SUA nu se va schimba pare să meargă în sens opus sugestiilor recente din partea unor oficiali guvernamentali americani că acordul ar putea duce la o cooperare mai apropiată între cele două state în privinţa unor ameninţări comune.
Congresul american are acum la dispoziţie 60 de zile pentru a evalua acordul. Dacă legiuitorii adoptă o rezoluţie de respingere a acordului şi preşedintele Barack Obama se opune acesteia, ar fi nevoie de o majoritate de două treimi din membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului pentru a anula decizia lui Obama. În cazul în care Congresul nu poate anula decizia preşedintelui american, acesta va putea să implementeze acordul nuclear cu Iranul.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.