Hammond: Israelul doreşte o confruntare permanentă cu Iranul

Phillip Hammond
Phillip Hammond (Epoch Times România)

Secretarul britanic de externe Philip Hammond a declarat că Israelul doreşte un conflict permanent cu Iranul, adăugând că regimul din Tel Aviv nu ar fi acceptat niciun fel de concluzie la discuţiile nucleare dintre Iran şi grupul de ţări P5+1.

“Israelul doreşte o stare permanentă de confruntare şi nu cred că acest lucru este în interesul regiunii, nu cred că este în interesul nostru”, a declarat Hammond miercuri, în cadrul unei sesiuni a Camerei Comunelor, la o zi după semnarea de către cele două tabere, la Viena, a unui mult aşteptat acord nuclear, numit Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

JCPOA impune anumite limite asupra programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor aplicate împotriva Republicii Islamice.

Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să lanseze ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.

Remarcile lui Hammond sunt un răspuns la o serie de critici lansate de parlamentarul din opoziţie Ian Austin, care a declarat că acordul a “îngrozit” Israelul. Regimul israelian şi-a exprimat în mai multe rânduri opoziţia faţă de negocierile nucleare dintre Iran şi marile puteri.

Secretarul britanic de externe a declarat că întrebarea care ar trebui să se pună este ce fel de acord ar fi acceptat regimul din Tel Aviv. “Bineînţeles, răspunsul este că Israelul nu doreşte niciun acord cu Iranul”, a declarat el.

Hammond l-a criticat şi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a declarat că acordul dintre Iran şi marile puteri reprezintă o “capitulare” şi o greşeală de proporţii istorice.

“El s-a exprimat clar că intenţionează să lupte până la capăt şi că Israelul va urmări să îşi folosească influenţa în Congresul SUA pentru a obstrucţiona progresul [implementării] acordului”, a menţionat Hammond. “Sunt încrezător că acest lucru nu se va întâmpla.”

Între timp, ambasadorul american la ONU Samantha Power a depus miercuri un proiect de rezoluţie către Consiliul de Securitate al ONU privind acordul nuclear iranian. O sursă anonimă a fost citată de AFP afirmând că un vot asupra proiectului de rezoluţie, prin care se urmăreşte susţinerea oficială de către ONU a rezultatului negocierilor nucleare, ar putea să aibă loc cel mai devreme în 20 sau 21 iulie.

În plus, Hammond a mai declarat că speră că Ambasada iraniană din Londra şi cea britanică din Teheran se vor redeschide până la sfârşitul anului.

În noiembrie 2011, parlamentarii iranieni au votat cu o majoritate covârşitoare pentru întreruperea legăturilor diplomatice cu Marea Britanie ca răspuns la sancţiunile impuse asupra Băncii Centrale a Iranului datorită faptului că Teheranul a fost acuzat că ar dori să construiască arme nucleare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.