Protestele din Maoming continuă. Propaganda chineză îşi face datoria (Video)

Mii de chinezi au protestat în ultimele zile în oraşul Maoming, provincia Guangdong din China, împotriva deschiderii unei fabrici de paraxilen, iar poliţia a tratat mulţimea în maniera specifică regimurilor autoritare, în timp ce maşina de propagandă a PCC şi-a făcut la rândul ei datoria.
Proteste în oraşul Maoming, China. (Twitter/@langzichn)
Andrei Pricopie
05.04.2014

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România

Mii de chinezi au protestat în ultimele zile în oraşul Maoming, provincia Guangdong din China, împotriva deschiderii unei fabrici de paraxilen, iar poliţia a tratat mulţimea în maniera specifică regimurilor autoritare, în timp ce maşina de propagandă a PCC şi-a făcut la rândul ei datoria.

Obiectul protestelor este o fabrică de paraxilen care se adaugă la fabricile petrochimice deja existente în oraş, care sunt conduse în comun de către guvernul local şi gigantul petrolier de stat Sinopec. Noua fabrică poate produce 600.000 de tone de paraxilen pe an.

Paraxilen este un produs chimic esenţial în producerea de fibre şi sticle de plastic, dar poate afecta, uneori fatal, organele interne şi sistemul nervos central, prin inhalare. Protestatarii îşi fac griji cu privire la implicaţiile asupra mediului şi sănătăţii pe care le-ar putea avea o uzină chimică într-un oraş cu o populaţie de aproximativ 700.000. Mulţi sunt de asemenea supăraţi că autorităţile locale au demarat proiectul cu o minimă consultare.

Protestul iniţial, care a avut loc duminică, a numărat circa 1.000 de oameni care au mărşăluit pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de instalarea fabricii. În scurt timp, numărul celor care au ieşit în stradă a ajuns de ordinul zecilor de mii, potrivit surselor de la faţa locului.

"Eu sunt aici la locul faptei chiar acum şi sunt, probabil, mai mult de 20.000 de oameni aici [în faţa clădirilor guvernamentale din Maoming]", a declarat joi o sursă pentru Radio Free Asia.

Protestele s-au extins, de asemenea, din punct de vedere geografic, ramificându-se şi în alte oraşe din Guangdong. Forţele de ordine chineze au ripostat şi au trecut la reprimarea violentă a manifestanţilor.

Fotografiile postate pe site-urile de social media chineze arată oameni plini de sânge pe faţă şi pe tricouri, în timp ce alţii zac bătuţi inconştienţi pe jos. Un număr mare de protestatari au acuzat poliţiştii anti-revoltă de atacuri violente împotriva activiştilor - folosind bastoane, gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Multe dintre postări au fost rapid şterse de pe site-urile din China, dar au rămas disponibile în afara Chinei. Un video încărcat pe youtube arată un grup mare de poliţişti înarmaţi, lovind cu bastoane şi scuturi manifestanţii care se strângeau în faţa clădirii guvernului municipal din Maoming.

Au apărut filmări în care protestatarii strigau lozinci şi ţineau pancarte pe care scria "PX afară din Maoming" şi "Vrem aer curat", în timp ce mergeau în marş spre clădirile oficiale. Trecătorii aplaudau şi îşi manifestau sprijinul strigând.

Mai târziu, poliţiştii înarmaţi cu bastoane i-au atacat pe protestatari pentru a împrăştia mulţimea. După aceea trupele au început să tragă în mulţime cu ceea ce par a fi gaze lacrimogene. Într-un alt video, un ofiţer de poliţie loveşte cu putere un protestatar culcat pe spate cu un baston de metal subţire, spre teroarea privitorilor. Alte imagini au arătat tancuri pe stradă, precum şi forţe speciale de poliţie care dispersau mulţimea.

Potrivit zvonurilor apărute în presă, poliţia ar fi ucis 15 persoane şi ar fi rănit 300 în timpul protestului iniţial din Maoming.

Pe de altă parte, Guvernul a afirmat că doar a protejat ordinea publică şi prevenit agravarea situaţiei. Autorităţile au negat, de asemenea, că a fost ucisă vreo persoană.

În timp ce zvonurile despre Maoming inundau internetul, conturile de social media ale protestatarilor au devenit un subiect sensibil, iar armata de cenzori chinezi au început să-şi facă datoria. La 31 martie, a doua zi după protestul iniţial, căutările pentru "Maoming" şi "PX" au fost blocate pe Sina Weibo, un serviciu similar cu Twitter.

"Există două Chine diferite, una este China care trăieşte pe social media, cealaltă este mass-media de stat oficială centrală", a declarat pentru VOA, Ying Jiang, un lector în Studii Media la Universitatea din Adelaide, unde cercetează Social Media din China.

Jiang a adăugat că, deşi nu totul pe Weibo este corect, neîncrederea faţă de guvernul şi de mass-media oficiale îi face pe oameni să creadă tot ce este mai rău.

Presei din China îi este interzis să raporteze în mod independent cu privire la evenimente sensibile, cum ar fi protestele. Ziarele cu sediul în Hong Kong au raportat că, după ciocnirile dintre poliţie şi protestatari, autorităţile au sigilat Maoming şi au solicitat ca jurnaliştii să prezinte permise speciale în cazul în care doresc să intre în oraş.

Joi, Cotidianul Poporului, o portavoce a Partidului Comunist Chinez, a publicat un raport care avea rolul de a demitiza zvonurile online. Articolul susţine că rapoartele mass-mediei din Hong Kong potrivit cărora protestul ar fi dus la 15 decese şi 300 de răniţi erau false. De asemenea, acesta a declarat că sugestia că armata ar fi intervenit este falsă, adăugând că imaginea cu tancuri care a circulat online este de fapt de câţiva ani şi a fost făcută în timpul unor exerciţii militare regulate.

Li Xigen, un profesor universitar de mass-media şi comunicare din Hong Kong, a explicat că PCC "doreşte să prezinte un fel de imagine cum că totul este în regulă, că nu este nicio problemă. Aceasta este linia directoare pentru mass-media de stat pentru a face faţă acestui tip de problemă".

Tot joi, guvernul a organizat o conferinţă de presă cu mass-mediile selectate.

Director adjunct de securitate publică din Maoming, Zhou Peizhou, a recunoscut că mai mulţi oameni au fost răniţi "accidental" în ciocnirile dintre poliţie şi protestatari. Potrivit oficialilor din Maoming, spitalele din oraş au tratat 15 răniţi, inclusiv patru ofiţeri de poliţie. Zhou a afirmat că zvonurile despre brutalitatea poliţiei au izbucnit de la nişte imagini cu victime dintr-un accident de circulaţie mortal care a avut loc devreme în dimineaţa zilei de luni.

În descrierea evenimentelor, viceprimarul din Maoming, Liang Luoyue, a făcut o distincţie între protestele de dimineaţa devreme, când cei 1.000 de demonstranţi au acţionat "raţional şi paşnic" şi "un grup extrem de mic de provocatori", care au devenit violenţi mai târziu după-amiază. Odată ce a început violenţa, a povestit Liang, poliţia a luat măsuri "în conformitate cu legea" pentru a dispersa mulţimea. Acesta a explicat că 18 dintre aceşti protestatari "nelegiuiţi" au fost reţinuţi pentru "deranjarea ordinii sociale". Alţi 26 au primit "pedepse administrative".

Deşi era de aşteptat o astfel de reacţie din partea autorităţilor chineze, protestatarii au înregistrat totuşi o victorie. La conferinţa de presă, viceprimarul a anunţat că guvernul local va asculta sugestiile oamenilor pentru a decide asupra viitorului fabricii PX. Rămâne însă de văzut cât va fi de productivă această negociere.

Profesorul Li Xigen a subliniat că guvernul şi-a dat seama că vocile online pot deveni mai puternice decât vocile oficialilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor