Mihail Kogalniceanu, nod de transport esential pentru americani

România este, în calitate de membru NATO, unul "dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA", a declarat sâmbătă însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher.
USS Mount Whitney, septembrie 2008 (SEIRON BAROIAN / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
17.11.2013

România este, în calitate de membru NATO, unul "dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA", a declarat sâmbătă însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher.

Aflat la Constanţa, Duane Butcher a lăudat în cadrul unei recepţii organizate la bordul navei militare americane USS Mount Whitney, contribuţia României în NATO, afirmând, cu această ocazie, că baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan, informează Mediafax.

"Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unităţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentului spre şi dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan", a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, citat de Mediafax.

De altfel, a remarcat Duane, în ultimul deceniu, România s-a transformat într-unul dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai Statelor Unite, aducând "o contribuţie timpurie" la eforturile NATO şi ale coaliţiei în Kosovo, Irak şi Afganistan.

Duane a apreciat eforturile făcute de România în cadrul operaţiunilor internaţionale de menţinere a stabilităţii, dând drept exemplul buna cooperare între ţara noastră şi Forţele Armate ale Statelor Unite în Afganistan unde România a dislocat contingente de sute de jandarmi.

Oficialul american a mai apreciat spijinul logistic oferit de ţara noastră, menţionând că legăturile dintre România şi SUA devin din ce în ce mai puternice.

"Centrul de pregătire de luptă de la Cincu pregăteşte militari şi civili din mai multe ţări pentru a participa la operaţiuni în sprijinul păcii. România găzduieşte şi Black Sea Rotational Force, care este un contingent permanent de militari ai Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite care lucrează la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru a instrui sute de militari din aproximativ 10 alte ţări", a afirmat Duane Butcher.

Duane a reamintit că România şi Sua au luptat "umăr la umăr" în Irak şi Afganistan, au făcut aceleaşi sacrificii şi şi-au asumat aceleaşi riscuri în sprijinul misiunilor NATO. Toate aceste eforturi şi faptul că cele două state împărtăşesc idealuri, opinii şi poziţii comune, determină Statele Unite să considere România "ca fiind printre cei mai buni prieteni ai săi şi un adevărat partner.

Recepţia organizată de Ambasada SUA la bordul navei Mount Whitney a reunit numeroşi oficiali, printre care preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobritoiu, cărora li s-au adăugat parlamentari PDL, PNL etc.

Nava amiral a Flotei a VI-a a SUA, USS Mount Whitney se află la Constanţa în perioada 15-19 noiembrie pentru o vizită de rutină. La bordul ei sunt cantonaţi trei sute de ofiţeri şi marinari militari americani, care vor face exerciţii în Marea Neagră împreună cu echipajul fregatei „Regele Ferdinand” şi echipajul unui elicopter IAR 330 Puma Naval.

USS Mount Whitney are o capacitate de 930 de tone, o lungime de 198 de metri şi o lăţime de 33 de metri. Distrugatorul este dotat cu două sisteme de apărare anti-rachetă, două tunuri, patru mitraliere şi un lansator de rachete. De asemenea, Mount Whitney operează cu un elicopter Knight Hawk, ce are capacitatea de a ateriza la bordul oricărei fregate.

Mount Whitney a participat la Operaţiunea Oddisey Dawn în largul coastei Libiei în 2011 şi a oferit ajutor umanitar Georgiei în 2008, informează Mediafax. Nava a mai fost în apele teritoriale româneşti noiembrie 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor