AEGIS Ashore, din Deveselu la Hawaii

Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
08.11.2013

Sistemul AEGIS Ashore, care va funcţiona şi la Deveselu, va fi testat de mai multe ori înainte de instalare, primul test al scutului urmând să fie efectuat anul viitor, în Hawaii, asigură constructorul scutului antirachetă de la Deveselu.

"Testele precedente au fost pentru sistemul de la Poligonul de Rachete din Hawaii. Anul viitor va fi testat sistemul din România", a precizat, joi, pentru mediafax, Emily M. Kleiman, de la biroul de presă al Lockheed Martin, compania care construieşte scutul antirachetă de la Deveselu.

Emily Kleiman a mai precizat că vor fi efectuate "numeroase teste înainte de amplasarea sistemului în România".

Lucrările de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu au demarat oficial în 28 octombrie, momentul fiind marcat de o ceremonie la care a luat parte şeful statului, Traian Băsescu, ministrul apărării, Mircea Duşa şi înalt oficiali de la NATO şi Pentagon.

Parte importantă a scutului american care apără partea estică a Europei, baza de la Deveselu va fi dotată cu interceptori anti-rachetă şi împreună cu Turcia, Polonia, Marea Britanie, precum şi o navă de război americană dotată atât cu radar dar şi cu rachete de interceptare vor forma scutul anti-rachetă AEGIS.

Programul antirachetă pentru Europa se află în faza a II-a, programată să se încheie în anul 2015, atunci când va fi finalizată şi baza din România.

Baza de la Deveselu ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

Statul român are misiunea de a realiza lucrări de amenajare, în timp ce SUA este responsabilă de dotarea bazei,

"În acest parteneriat, o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic", a declarat Mircea Duşa.

În 2013, statul român a alocat 8 milioane de lei pentru amenajarea bazei de la Deveselu, fondurile ce vor fi alocate în 2014 şi 2015 pentru această facilitate militară, urmând a se stabili ulterior.

"Prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocaţi administraţiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naţional către această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste facilităţi va beneficia şi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi şi facilitatea militară de la Deveselu. Acum elaborăm bugetul şi vom vedea (câţi bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operaţională şi lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului", declara Mircea Duşa pe 24 octombrie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor