John Kerry îndeamnă Congresul la precauţie în problema iraniană
alte articole
În timpul şedinţei de miercurii din Congresul SUA, secretarul de stat John Kerry a cerut din nou aleşilor să nu înăsprească sancţiunile asupra Iranului şi astfel să menţină posibilitatea unui răspuns pozitiv din partea acestuia în privinţa negocierilor cu grupul G5 + 1 de la Geneva, privind dosarul nuclear.
Înaintea unei întâlniri private a senatorilor membri în comisia bancară, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a cerut celor prezenţi să ”se calmeze, să se uite cu atenţie la ce se poate realiza şi la care este realitatea”.
„Există o pauză pentru că este o propunere dură”, a atenţionat Kerry, care a adăugat mai apoi că „dacă aceasta nu va funcţiona, ne rezervăm dreptul de a întări sancţiunile (...) şi ne rezervăm şi opţiunea militară”, conform Mediafax.
„Dacă nu ar fi dură, de ce nu ar fi acceptat-o deja Iranul?”, a întrebat Kerry.
Fragilitatea în care se află problema nucleară iraniană atrage de la sine multă răbdare şi precauţie, a explicat Kerry în faţa jurnaliştilor.
„Dacă Congresul va impune unilateral noi sancţiuni, aceasta ar putea distruge calea negocierilor, le-ar opri şi ar spulbera orice reuşită”, a declarat acesta, citat de Mediafax.
În iulie 2013, congresul american a promulgat un proiect de lege foarte dur pentru Iran, care impune sancţiuni economice majore, precum introducerea pe lista neagră a întregii industrii de automobile din Iran, iar acum este momentul ca Senatul să aducă noi schimbări pentru a întâmpina armonizarea celor două versiuni.
Negocierile privind programul iranian sunt suspendate până la data de 20 noiembrie atunci când Teheranul se va întâlni cu cele şase puteri ale lumii pentru a finaliza propunerile înaintate la summitul de pe 9 noiembrie, de la Geneva.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi omologul său francez, Francois Hollande au discutat telefonic şi au ”confirmat împreună deplina lor susţinere pentru textul elaborat de grupul E3 + 3 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) la 9 noiembrie, care constituie baza unui acord serios, solid şi credibil. Este acum rândul Iranului de a veni cu un răspuns pozitiv”, informează diplomaţia franceză, citată de Mediafax.