Mihai Atănăsoaei: PDL a susţinut dintotdeauna că noul sediu al Municipalităţii a fost închiriat ilegal (interviu)

Conferinţă de presă la sediul PDL, Mihai Atănăsoaei, fost Prefect al Capitalei
Conferinţă de presă la sediul PDL, Mihai Atănăsoaei, fost Prefect al Capitalei (Epoch Times România)

Noul sediu al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti din Splaiul Independenţei a fost închiriat ilegal, printr-o licitaţie trucată, despre care avea cunoştinţă primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, înainte ca anunţul publicitar aferent procedurii de selecţie de oferte să fie dat publicităţii, scrie cotidianului "Evenimentul Zilei".

Conform materialului publicat vineri de cotidianul mai sus menţionat, cu opt zile înainte de publicarea anunţului publicitar de licitaţie, respectiv pe data de 15 iulie 2009, Sorin Oprescu ştia detalii despre sediul în care urmează să fie mutată Primăria. În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), primarul le-ar fi transmis consilierilor că această clădire are 14 etaje şi toate utilităţile necesare.

Potrivit procesului verbal de şedinţă, Sorin Oprescu a început să povestească despre noul sediu, propunându-le aleşilor să aprobe în alb un contract-cadru de închiriere a unui spaţiu.

"Haideţi că lămuresc eu Consiliul General despre fiecare, dacă îmi permiteţi. Deci, s-au cerut oferte de chirie în urma... deci este vorba despre clădirea de 14 etaje, este vorba despre faptul că are toate utilităţile unei clădiri inteligente, este vorba despre faptul că încăpem toţi care suntem în Primăria Generală, în condiţii civilizate, de faptul că vor exista fiindcă este open-space şi vor avea toţi la îndemână tot ceea ce îşi doresc, mă refere la un loc personal unde să poată să lucreze, consilierii generali şi ce este mai important, săli de şedinţă unde primesc audienţe, unde se întâlnesc pe grupuri constitutive ale Consiliului. Va exista o sală de Consiliu General, o cantină pentru personal, au fost identificate două parcări pentru...", se arată în document.

Primăria Capitalei s-a mutat într-o clădire de pe Splaiul Independenţei, pentru ca imobilul din bulevardul Regina Elisabeta să fie consolidat. Municipalitatea cheltuie pentru cei aproape 13.000 de metri pătraţi peste 200.000 de euro pe lună, respectiv 2.7 milioane de euro pe an.

Un reporter Epoch Times a vorbit despre acest subiect, cât şi despre alte afaceri ilegale ale Municipalităţii cu Mihai Atănăsoaei, fost prefect al Capitalei. Astfel, democrat-liberalul a declarat, într-un interviu acord publicaţiei noastre, că reprezentanţii PDL au consemnat încă de pe atunci faptul că "afacerea sediului nou nu stă în picioare din punct de vedere legal" şi că "a fost a fost o chestie aranjată".

Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral cu fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Reporter: Mass-media a dezvăluit recent că primarul general Sorin Oprescu ştia dinainte ce firmă va câştiga licitaţia pentru noul sediu al Primărie Capitalei, respectiv clădirea de 14 etaje din Splaiul Independenţei nr.291-293 unde muncipalitatea plăteşte o chirie 2.7 milioane de euro pe an. Care este opinia dumneavoastră despre acest lucru?

Mihai Atănăsoaei: Este ceea ce de fapt noi am spus dintotdeauna şi anume că afacerea sediului nou nu stă în picioare din punct de vedere legal, că acolo a fost o chestie aranjată înainte ca ea să se producă în mod legal şi acum desigur apar în presă dovezile faptelor pe care noi le evocam cu ceva timp în urmă.

Cum comentaţi în legătură cu contractul de promovare turistică la nivel internaţional a Capitalei, semnat de Sorin Oprescu cu Asociaţia „Destinaţia Bucureşti”, condusă de un liberal cunoscut pentru contracte controversate cu statul, un fost consilier general al Primăriei pe nume Florin Alexe şi care nu fusese înfiinţat atunci când municipalitatea înregistrase cererea de colaborare?

Da, este o afacere intra USL, o afacere prin care primarul general Sorin Oprescu "filo USL" dă nişte bani unui ONG al unui domn de la liberali. Deci, este o afacere intra USL. O să vedem foarte multe afaceri de acest gen în Bucureşti. O să le vedem şi la sectoare. Acesta este modul de administrare al Capitalei pe care USL înţelege să-l practice la Bucureşti, iar noi vă vom anunţa de fiecare dată când se întâmplă astfel de lucruri pentru că suntem singurul partid care nu are nimic de ascuns şi vrem să spunem bucureştenilor ce se întâmplă în Capitală în mod real.

Şi veţi sesiza autorităţile şi cu privire la aceste afaceri ilegale?

Tot timpul. Aşa cum am făcut sesizări la prefectură, aşa cum am făcut la Curtea de Conturi astăzi (vineri – n.r.) cu privire la Sectorul 3 (PDL Bucureşti va solicita Curţii de Conturi să facă o verificare asupra primarului Sectorul 3, Robert Negoiţă, care a iniţiat o asociere a primăriei de sector cu alte patru localităţi din Ilfov în "Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Bucureşti 2020: Pantelimon, Cernica, Glina, Popeşti-Leordeni", care potrivit reprezentanţilor PDL acesta este un paravan prin care edilul de sector va utiliza bugetele locale pentru dezvoltarea unor zone în care Robert Negoiţă are afaceri sale private cu imobiliare – n.r.), nu în numele unui joc politic, ci în numele unei informări corecte a bucureştenilor, repet despre ceea ce se întâmplă în mod real în Capitală.

PDL va face sesizări tot timpul cu privire la modul de administrare al Bucureştiului şi al afacerilor din interiorul USL, nu în numele unui joc politic, ci în numele unei informări corecte a bucureştenilor despre ceea ce se întâmplă în mod real în Capitală

Referitor la iniţiativa municipalităţii de a reduce programul teraselor din Centrul Istoric, PDL a depus nu demult o solicitare la Primăria Capitalei de retragere a acestui proiect din dezbatere publică. Reprezentanţii municipalităţii au luat în considerare această cerere a Partidului Democrat Liberal?

Noi am depus proiectul de hotărâre la Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB). Sper că în proxima şedinţă a Consiliului să fie discutată. Între timp, am demarat la nivelul fiecărui sector o campanie de strângere de semnături în favoarea acestui proiect. Este în derulare şi după ce vom termina campania, vă vom anunţa exact câţi bucureşteni s-au manifestat în favoarea proiectului pe care noi l-am depus cu prelungirea programului de funcţionare în Centrul Vechi până la 04.00 dimineaţa.

Deci, să înţeleg că în prezent faceţi o consultare a societăţii civile?

Sigur că da. Şi mă bucură că după ce am demarat noi acest proces de consultare a societăţii civile, bne bucurăm că şi domnul Sorin Oprescu s-a dus în Centrul Istoric. Din păcate, domnul Sorin Oprescu s-a dus în Centrul Istoric după ce a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre şi nu înainte, după cum era normal. Dar, este un pas înainte. Bine că domnul Sorin Oprescu învaţă de la noi. Este un lucru foarte bun.

În perioada în care eraţi prefect al Capitalei aţi iniţiat un proiect de lege care prevedea eutanasierea câinilor comunitari. Ulterior, după ce Curtea Constituţională a decis că încalcă prevederile legii fundamentale, documentul a fost modificat, iar forma finală stipula că maidanezii pot fi eutanasiaţi numai dacă sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, boli incurabile sau sunt agresivi.Ce s-a întâmplat între timp cu acest proiect de lege? A fost adoptat?

Proiectul acela zace în sertarele domnului Antonescu la Senat. Eu am modificat proiectul pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale, l-am trimis înapoi la Senat, unde preşedinte este domnul Antonescu. Domnul Antonescu dormind, doarme şi proiectul cu privire la Legea câinilor fără stăpân.

Prin urmare, nu se va lua nicio măsură?

Probabil că nu. Aţi văzut de curând raportul celor de la Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” în care scrie că sunt cu 3.000 de oameni mai mulţi muşcaţi în 2012 faţă de 2011. Somnul raţiunii naşte monştri, iar absenţa domnului Antonescu de la Senat se traduce şi în netrecerea acestei legi.

În ceea ce priveşte cu casele de patrimoniu. Au fost sesizate de-a lungul timpului o serie de nereguli cu aceste monumente istorice, fie municipalitatea intenţionează mutarea acestora, cum este în cazul Halei Matache, fie sunt lăsate în paragină sau afectate arhitectural prin construirea altor clădiri moderne în Capitală. Ce va face PDL pentru a preîntâmpina sau stopa acest fenomen dăunător patrimoniului arhitectural din Bucureşti?

Le vom puncta pe toate şi le vom aborda atât din punct de vedere juridic, prin demersuri instituţionale, cât şi din punct de vedere public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii