USLM: Bugetul pentru investiţii al Metrorex din acest an nu permite continuarea proiectelor începute

(photos.com)
Epoch Times România
05.02.2013

Bugetul pentru investiţii al Metrorex din acest an, de 90 de milioane lei, nu permite continuarea investiţiilor începute deja şi nici funcţionarea în siguranţă a Metroului, cel puţin la nivelul performanţelor din anul 2012, potrivit reprezentanţilor USLM

În 2012, bugetul pentru investiţii al Metrorex a fost de 750 de milioane lei.

"De aici apare un mare risc, cel al conservării lucrărilor de până acum şi plata penalităţilor la contractele încheiate şi nederulate", spun cei de la Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM).

Totodată sindicaliţti spun că, deşi au făcut numeroase adrese atât primului-ministru, cât şi miniştrilor transportului, pentru a discuta situaţia angajaţilor din Metrou, nu a existat nici­ un răspuns.

,,Am aflat, din presă, că joi, 31 ianuarie 2013, Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu s-a întâlnit cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu şi au decis ca în maxim 10 zile să fie finalizată documentaţia de trecere a Metroului la PMB. Reamintim conducerilor administrative că, în legislatia privind Metrorex-ul nu sunt prevederi legale privind un asemenea posibil transfer. Desigur, pe noi ca Sindicat, nu ne interesează propietarul, dar ne interesează soarta angajaţilor, ne interesează că nu sunt bani prevăzuţi în buget pentru fondul de dezvoltare care asigură şi locurile de muncă, că,de patru ani nu am avut creşteri salariale, dar am pierdut foarte multe venituri, la care am renunţat pe motiv că e criză, că trebuie să începem negocierea CCM peste 10 zile, iar actualul director nu este dispus la dialog, ba mai mult a declarat război sindicatului. Iată de ce ne interesează bugetul Metroului, modul cum sunt cheltuiţi banii şi cum sunt făcute alocările”, a declarat marţi Ion Rădoi, preşedinte al USLM.

Angajaţii de la Metrou atrag atenţia administraţiei că la data de 31 martie 2013 expiră Contractul Colectiv de Muncă la nivel de SC Metrorex "şi trebuie demarate negocieri pentru încheierea unui nou Contract pentru perioada 2013/2014, dar nu este posibil fără aprobarea bugetului pe Metrorex".

Sindicaliştii mai subliniază faptul că, începînd cu anul 2009 şi până în prezent, fondul de salarii al Metrorex a fost îngheţat la nivelul anului 2008, "deşi salariaţii metroului au muncit mai mult şi mai bine, reuşind să acopere cu succes şi cu acelaşi număr de personal exploatarea a două noi tronsoane de metrou : Magistrala 4 Racordul 1 Nicolae Grigorescu - Anghel Saligny - Linia de Centură şi magistrala 4, Racordul 2: Tronsonul 1 Mai - Parc Bazilescu".

"USLM face apel la premierul Victor Ponta să acorde atenţia cuvenită solicitărilor angajaţilor de la Metrou, să practice dialogul social înainte ca situaţia să se tensioneze şi să izbucnească un conflict de muncă cu consecinţe imprevizibile", mai arată reprezentanţii USLM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor