PDL Bucureşti solicită primarului Oprescu să retragă proiectul legat de reducere a programului teraselor din Centrul Istoric

Fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat, pentru Epoch Times, că au fost mandataţi consilierii generali ai PDL Bucureşti să depună la municipalitate o solicitare prin care formaţiunea de dreapta va cere edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu să retragă urgent din dezbaterea publică proiectul referitor la reducerea orarului de funcţionare a teraselor din Centrul Istoric.
Mihai Cristian Atănăsoaei, fost prefect al Capitalei (Epoch Times România)
Ana Petrescu
17.01.2013

Fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat, pentru Epoch Times, că au fost mandataţi consilierii generali ai PDL Bucureşti să depună la municipalitate o solicitare prin care formaţiunea de dreapta va cere edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu să retragă urgent din dezbaterea publică proiectul referitor la reducerea orarului de funcţionare a teraselor din Centrul Istoric.

“Consilierii noştri generali sunt mandataţi să poarte aceste mesaje şi către Primăria Capitalei. Noi vom demara consultări cu toţi cei implicaţi în activităţile din Centrul Istoric. Consider că Centrul Vechi are nevoie de reguli de funcţionare, dar ele nu trebuie să fie aberante, nu trebuie să încurce lucrurile, ci trebuie să le descurce. Ori la cum arată Centrul Istoric, pe lângă cum ar putea el să fie, mai este loc de multă îmbunătăţire”, a afirmat Mihai Atănăsoaei, pentru Epoch Times.

În opinia democrat-liberarului, Centrul Istoric poate deveni atât principala atracţie turistică a Bucureştiului, cât şi o sursă de venit pentru bugetul de stat, dar numai cu condiţia ca Sorin Oprescu şi majoritatea USL să acţioneze “ca adevăraţi manageri şi nu doar ca oameni politici”.

“Centrul Istoric este una dintre atracţiile majore din punct de vedere turistic din Capitală. Regulamentul propus de Oprescu va falimenta o investiţie multianuală de circa 28 de milioane de euro, care aduce venituri serioase la bugetul Primărie Generale a Municipiului Bucureşti", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Atănăsoaei.

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă, după consultarea reprezentanţilor PDL cu agenţii economici, aceştia vor elabora un plan cu propuneri, o alternativă pentru dezvoltarea Centrului Istoric, Atănăsoaei a precizat că partidul a realizat această listă şi în mandatul anterior al edilului-şef al Capitalei şi că “regulile de bază sunt în principiu neschimbate”.

“Bineînţeles, acest lucru l-am propus şi în mandatul trecut. Regulile de bază sunt în principiu neschimbate. Reabilitarea clădirilor care stau să cadă în cazul unui cutremur. Am constatat personal, ca fost prefect al Capitalei, atunci când intervenţii în situaţii de urgenţă, că acestea sunt extrem de dificile în Centrul Vechi, fiind hidranţi care nu sunt conectaţi la sistemul de alimentare cu apă. Deci sunt probleme reale ale Centrului Istoric, nu faptul că se aude muzică la o terasă până la ora 22.00 sau ora 24.00”, a explicat, pentru Epoch Times, fostul prefect al Capitalei.
Primăria Capitalei a propus, la începutul acestei săptămâni ca majoritatea teraselor din Centrul Vechi să funcţioneze, în intervalul 15 martie-15 noiembrie, numai până la ora 22.00 şi să nu mai fie organizate botezuri sau nunţi. Proiectul se află în dezbatere publică până la data de 25 ianuarie.

Excepţie de la această nouă regulă propusă de municipalitate vor face terasele de pe străzile din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei. Acestea vor funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii, iar în week-end programul va putea fi prelungit până la ora 01.00.

În ceea ce priveşte spectacolele live care sunt organizate pe terasele sezoniere din Centrul Vechi, ele se vor putea desfăşura doar până la ora 22.00.

Propunerea îi nemulţumeşte pe agenţii de turism şi pe proprietarii de restaurante, care o consideră că această măsură este o întoarcere în comunism, care va alunga turiştii din cel mai nou punct de atracţie al Bucureştiului.

De ce nu este obiectiv turistic reţeaua de tuneluri secrete din Capitală

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă reţeaua de tuneluri subterane care străbat Capitala, care include şi triunghiul format de Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie ar putea fi fi deschise publicului şi transformate în obiective turistice, Mihai Atănăsoaei a precizat că acest lucru ar putea fi realizat, dar că trebuie să existe voinţă din partea primarului general.

Reţeaua de tuneluri subterane din Bucureşti se întinde pe o lungime de zeci de kilometri. Unele galerii subterane au fost construite încă din secolul al XVII-lea, şi aveau scopul de a proteja mărfurile, negustorii şi boierilor de tâlhari şi haiduci. Alături de aceste construcţii, boierii au construit şi hanuri, un soi de fortăreţe care similare cu Hanul lui Manuc, iar galeriile erau folosite ca refugiu, în vreme de asediu.

Alte tuneluri au fost construite în perioada regimului comunist, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, o reţea chiar mai extinsă decât cea din secolul al XVII-lea.

În aprilie 2012, municipalitatea anunţa că pe lista proiectelor prioritare a fost inclusă restaurarea catacombelor din Centrul Istoric, în vederea introducerii lor în circuitul turistic, care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU).

În aceeaşi perioadă, tot în Centrul Vechi, Primăria Capitalei a demarat lucrările şi la restaurarea Hanului Gabroveni. Valoarea totală a investiţiei este de peste 30 de milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni. După restaurare, Hanul Gabroveni va funcţiona ca centru cultural multifuncţional în care se vor desfăşura activităţi lege de arta reprezentării scenice sau de informare culturală şi turistică, conform site-ului instituţiei.

Fostul prefect al Capitalei: Este bine ca PDL, ca orice partid de opoziţie, să se profesionalizeze

Mihai Atănăsoaei, fostul prefect al Capitalei, a declarat pentru Epoch Times, că ar fi bine ca Partidul Democrat Liberal “ca orice partid de opoziţie, este bine să se profesionalizeze”. Mai exact, în opinia sa, PDL are nevoie de o echipă profesionistă, formată din oameni specializaţi pe diferite domenii care să propună soluţii alternative pentru România şi care să fie “desigur dublată de una politică”.

“Este bine ca PDL, ca orice partid de opoziţie, este bine să se profesionalizeze, în sensul că să fie oameni care îşi asumă subiecte pe care le cunosc, să le dezbată public, să le susţină public, fiecare pe subiectul la care se pricepe cel mai bine. Asta de fapt nu este nimic nou. Cred că fiecare partid ar trebui să aibă o structură de acest gen, profesională în primul rând, desigur dublată de una politică”, a explicat, pentru Epoch Times, Mihai Atănăsoaei.

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă acest lucru necesită cooptarea unor noi membrii în PDL, democrat-liberalul a precizat că “există suficienţi oameni în PDL sau dornici să vină în partid,care au expertiză pe subiecte specifice”.

Pe 14 ianuarie a.c., Mihai Atănăsoaei scria pe site-ul personal că, în urma pierderii alegerilor, PDL trece printr-o “perioadă de frământări” şi că formaţiunea de dreapta are nevoie de o echipă de oameni profesionişti care “au ceva de spus, de făcut”, o “echipă care să poată convinge”.

“În mod absolut firesc pentru un partid care a pierdut alegerile, PDL are parte de frământări în această perioadă. Tabere diferite, poziţionări antagonice, atacuri, toate sunt relativ normale, dacă şi numai dacă din aceste frământări singurul partid important al Opoziţiei iese întărit, unit şi, mai ales, cu o echipă care să îmbine oameni cu experienţă alături de figuri noi care au ceva de spus şi de făcut. Desigur, ideal ar fi acest scenariu: o echipă care să poată convinge, o echipă formată de oameni noi şi mai puţini noi, profesionistă şi nu doar politică. Ceea ce scriam pe blog cu ceva timp în urmă despre profesionalizarea partidului este mai actual de cât oricând. Este nevoie, în mod evident, că echipă politică să fie dublată de una profesională, care să comunice serios şi aplicat şi care, în afară de a critică Puterea, vine cu soluţii alternative. PDL nu îşi mai permite să fie condus doar de “grei”. În egală măsură, “uşorii” sunt din ce în ce mai necesari iar unii fără ceilalţi nu vor reuşi să ducă partidul acolo unde vrem cu toţii. Desigur, nu este uşor să reuşeşti să formezi o astfel de echipă, deşi suntem suficienţi care ne putem implică. Întrebarea care rămâne şi care sper să aibă în curând răspuns este: se va dori o astfel de echipă? Pentru că, sincer, altfel va fi imposibil să ne revenim”, scrie Atănăsoaei pe pagina sa de web.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor