Bucureşti: Impozitele pentru case, terenuri şi maşini cresc cu 16%

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
29.01.2013

Impozitele pentru case, terenuri şi maşini vor fi majorate şi în Bucureşti cu 16%, ca urmare a ordonanţei de guvern ce obligă la acest lucru oraşele cu datorii, a declarat luni primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

Primarul Oprescu a anunţat că în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de marţi va fi supus la vot proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Capitală începând cu 2013.

Întrebat de jurnalişti dacă taxele şi impozitele în Bucureşti vor creşte, Sorin Oprescu a răspuns că "vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri, taxele pentru case, terenuri şi maşini. Pentru că aşa a hotărât Guvernul".

„Eu nu m-am răzgândit deloc. Am zis în decembrie că noi nu creştem taxele, însă Guvernul, privind precizările făcute la ordonanţa respectivă a stabilit obligativitatea. În schimb, ce a fost la latitudinea noastră, şi anume taxele care nu sunt prevăzute de ordonanţa Guvernului şi care ţin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creşte", a mai declarat edilul.

Sorin Oprescu a explicat apoi că, deşi trei dintre cele şase sectoare nu au datorii şi, practic, nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei care stabileşte indexarea cu 16% a impozitelor, potrivit interpretărilor Ministerului de Finanţe, "Bucureştiul este tratat unitar".

"Am discutat azi dimineaţă cu primarii sectoarelor. Am stabilit împreună că ceea ce este imperativ este imperativ şi trebuie să ne conformăm, iar ce ţine de CGMB, ca taxă, nu creştem. Bucureştiul este tratat unitar din punct de vedere financiar, atunci când îi convine Ministerului de Finanţe, şi atunci nu mai contează, pentru că şi cei care nu au datorii, şi cei care au datorii vor avea indexare", a mai declarat Oprescu.

Edilul a precizat totodată că sectoarele cu datorii sunt 2, 4 şi 5, iar 1, 3 şi 6 nu au datorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor