Oprescu a semnat un acord cu un ONG fantomă pentru promovarea turistică, la nivel internaţional, a Capitalei
alte articole
Asociaţia “Destinaţia Bucureşti”, cu care primarul general Sorin Oprescu a semnat săptămâna trecută un acord de promovare la nivel internaţional a Capitalei, ca destinaţie turistică şi culturală, aprobat ulterior de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), este de fapt un ONG fantomă, care nu fusese înfiinţat atunci când municipalitatea înregistrase cererea de colaborare, relevă B365.ro.
Cu toate că Primăria a ales organizaţia nonguvernamentală pentru crearea unui brand al Capitalei, un spot publicitar, logo, slogan şi un imn al oraşului, aceasta nu deţinea un brand propriu, fiind înfiinţată cu numai câteva zile înainte de hotărârea CGMB.
Se pare că intenţia a fost ca de avantajele acestui acord să beneficieze doar părţile implicate, nu şi imaginea Capitalei, având în vedere faptul că Asociaţia “Destinaţia Bucureşti” este condusă de un liberal cunoscut pentru contracte controversate cu statul, un fost consilier general al Primăriei pe nume Florin Alexe.
Municipalitatea, condusă de Sorin Oprescu, a mai investit, până în 2013, bani în elaborarea unor strategii de promovare turistică şi culturală a Capitalei, având chiar şi propria Asociaţie de turism, însă fără a se vedea rezultatele concrete.
Acordul dintre CGMB şi acest ONG are o durată de doi ani şi prevede realizarea şi finanţarea în comun a unor proiecte şi programe culturale pentru dezvoltarea turistică a Capitalei. Cele două părţi implicate se angajează, astfel, să dezvolte o strategie susţinută prin logo, slogan, spot publicitar dar şi un imn al Bucureştiului.
O altă metodă de a face cunoscut Bucureştiul în lume va fi realizată prin caravana internaţională de promovare a oraşului, cât şi prin dezvoltarea unui concept de "punct turistic urban", prin înfiinţarea unor puncte de informare în cinci puncte cheie din Capitală, precum Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Piaţa Universităţii, zona Lipscani şi Piaţa Revoluţiei.
Municipalitatea a inclus în acest raport şi organizarea unui festival internaţional al Bucureştiului care “se doreşte a avea o secţiune destinată tinerilor, una destinată istoriei Capitalei şi moştenirii culturale prin clădirile emblematice şi una destinată gastronomiei sau realizarea circului
“Ambasadele lumii - one day world tour”, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, o iniţiativă prin care se intenţionează realizarea unui circuit spre ambasadele ţărilor care vor face parte din acest proiect, conform unui program prestabilit”.
Potrivit raportului proiectul emis de municipalitate, Asociaţia “Destinaţia Bucureşti” a fost înfiinţată pentru a creşte notorietatea şi prestigiul Capitalei, atât în ţară cât şi în străinătate.
Totuşi, nu se ştie ce anume a recomandat această Asociaţie, inexistentă până la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Generală, care va oferi acesteia, prin altele, şi suport financiar.
Din punct de vedere legal, Asociaţia "Destinaţia Bucureşti" a fost înregistrată pe 4 ianuarie 2013. Conform raportului de specialitate al municipalităţii "Asociaţia Destinaţia Bucureşti este formată dintr-o echipă de profesionişti care au activat/activează în publicitate, mass-media, turism, PR, entertainment, transport, marketing etc.", însă fără a-i nominaliza pe aceşti profesionişti.
ONG-ul a trimis a adresă municipalităţii în care solicită încheierea acestui acord de colaborare pentru "finanţarea şi dezvoltarea în comun a unor programe, proiecte şi evenimente care vor avea ca scop dezvoltarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică şi culturală", acesta fiind şi motivul pe care Primăria îl invocă pentru alegerea Asociaţiei.
De menţionat este şi faptul că solicitarea făcută de ONG a avut loc, înainte ca acesta să fie înfiinţat legal, lucru ce cel puţin ciudat care relevă că municipalitatea a acceptat o cerere de colaborare din partea unei Asociaţii care practic nu exista. Pe data de 12 decembrie 2012 a fost trimisă solicitarea, iar Asociaţia “Destinaţia Bucureşti” a fost înfiinţată legal pe 4 ianuarie 2013.
Fostul consilier general al Primăriei, Florin Alexe, care este atât preşedintele Asociaţiei mai sus menţionate, cât şi deputat PNL şi şef al Tineretului Naţional Liberal a declarat, pentru B365.ro, următoarele:
"Asociaţia va realiza un proiect complex. S-a constituit un grup de lucru, organizat apoi în această asociaţie, care a realizat o radiografie a ceea ce se întâmplă în acest moment cu imaginea oraşului şi realizează un proiect complex, ce îşi propune să acopere şi să rezolve găurile identificate în timp. Nu avem încă o prezenţă în mediul online pentru ca proiectul nostru complet va fi prezentat bucureştenilor printr-o campanie amplă de comunicare, cu lansarea oficială în luna martie a acestui an. Momentan site-ul este în probe."
Florin Alexe a fost Consilier General al Capitalei în perioada 2008-2012, iar în intervalul 2004-2008 a fost membru în Consiliul Local al Sectorului 3.
"Noi am întrebat despre un posibil conflict de interese (între funcţia sa şi statutul Asociaţiei şi colaborarea cu Primăria Capitalei - n.r.) şi ni s-a spus că nu ar fi o problemă. Totuşi, am să ies din asociaţie în curând pentru că nu aş vrea să periclitez munca acestor oameni" a precizat Alexe, pentru publicaţia mai amintită.
În ceea ce priveşte campania de promovare, liberalul susţine că se va concentra pe toate aspectele interacţiunii turiştilor străini cu Capitala, "de la taximetristul care te ia din aeroport până la vânzătorii din magazin, pentru că trebuie să conştientizăm importanţa tuturor acestor aspecte pentru a putea crea o imagine mai bună a oraşului".
Cine este Florin Alexe
Deputatul PNL, Florin Alexe, în vârstă de 33 de ani, are o vastă experienţă în marketing, acumulată prin coordonarea activităţii de marketing a mai multor companii, precum Radio Contact, Kiss FM sau Centrul Naţional Media - Naţional FM. Alexe este doctorand la Academia de Studii Economice (ASE), cu o teză referitoare chiar la brandul oraşului Bucureşti, conform datelor din CV-ul postat pe site-ul personal.
Potrivit CV-ului său, şi-a început activitatea politică în anul 2000, când s-a înscris în PNL, filiala Sector 3.
În 2003 a devenit Preşedintele organizaţiei de tineret în cadrul acestei filiale, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2005. În 2006 a fost numit ofiţer PNL pentru relaţia cu partidele liberale din Republica Moldova. În 2009, a fost ales în cadrul Congresului TNL în funcţia de Preşedinte al Tineretului Naţional Liberal. În acelaşi an, a fost ales şi Preşedinte al PNL Sector 3. Din 2010, face parte din Biroul Politic Central al PNL. A fost reconfirmat ca Preşedinte al TNL în cadrul Congresului acestei organizaţii din mai 2011.
Activitatea sa politică s-a concretizat şi prin ocuparea de funcţii publice, între anii 2004 şi 2008 a fost ales Consilier în cadrul Primăriei Sectorului 3, iar în perioada 2008-2012 a fost Consilier General la Primăria Municipiului Bucureşti.
Alexe a fost coordonat mai multe contracte pe bani publici cu Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în vremea mandatului sau la Primăria Sectorului 3, prin firma Indoor Media Group, împreună cu asociatul său, liberalul Victor Tărtăcuţă.
În ultimii ani, municipalitatea a avut mai multe tentative de promovare a Capitalei, printre care fondarea Asociaţiei de Turism a Municipiului Bucureşti, un ONG înfiinţat de Primărie, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, agenţia J'Info Tours, Asociaţia de promovare a Obiectivelor Turistice, Romexpo SA, firma de transport CDI, Danco Pro Communications şi Comuniunea Internaţională Română şi prezidat de Sorin Oprescu.
Municipalitatea a cheltuit suma de 100.000 de euro pentru elaborarea unui slogan, a unei noi steme şi a unui studiu referitor la imaginea Bucureştiului, pentru realizarea unui “Manual de Identitate Vizuală a Primăriei Municipiului Bucureşti, care include "city brand-ul" Capitalei, tipărit în 1.000 de exemplare şi imprimat pe 1.000 de CD-uri. Totuşi, niciuna dintre aceste două metode de promovare a Capitalei nu au fost folosite până în prezent.