Micii contribuabili, "expuşi" de ANAF. Fiscul le face publică identitatea şi datoriile

În timp ce marile companii continuă, nederanjate, să acumuleze datorii, Fiscul a decis să dea în vileag numele micilor contribuabili, publicând o listă cu toţi cei care datorează statului peste 100 de lei.
ANAF în acţiune.
ANAF în acţiune. (Andi Laslau)

În premieră naţională, Fiscul va face publice numele persoanelor fizice care au obligaţii fiscale de plată restante de peste 100 de lei. Pe lista neagră a Fiscului vor apărea numele şi prenumele datornicului, restanţa exactă şi localitatea domiciliului fiscal, relatează Gândul.info.

"Probabil că listele sunt deja făcute şi urmează numai să fie publicate. Este pentru prima dată când fiscul decide ca datoriile persoanelor fizice să fie date publicităţii. Din ce se înţelege din proiectul de ordin, este vorba despre orice datorie restantă a persoanelor fizice la bugetul de stat, spre exemplu impozitul pe venit, contribuţii sociale sau de sănătate survenite pe baza veniturilor din profesii liberale, activităţi independente şi alte tipuri de activităţi. De asemenea şi datoriile PFA, din ce se înţelege, vor fi incluse", a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa, citat de ZF.

Listele vor fi publicate în temeiul unui ordin al şefului ANAF, Gelu Diaconu, care vine să pună în aplicare prevederile noului Cod de procedură fiscală, intrat în vigoare la 1 ianuarie. Ordinul va fi publicat joi în Monitorul Oficial.

Paradoxal sau nu, măsura de expunere "la stâlpul infamiei" a persoanelor fizice cu obligaţii neachitate către stat va fi pusă în operă în condiţiile în care un raport al Curţii de Conturi pe 2014 relevă că persoanele fizice reprezintă o parte infimă, de doar 3,5% din totalul arieratelor înregistrate la ANAF şi că activitatea de recuperare a Fiscului ar trebui să se concentreze pe marii contribuabili datornici la stat, mai arată gândul.

Surse din ANAF au explicat însă că ordinul preşedintelui ANAF a fost dat pentru a publica datoriile persoanelor fizice cu mari averi, care au restanţe la bugetul statului. În această situaţie, întrebarea care se ridică este de se începe cu expunerea cetăţenilor cu mici datorii, mulţi dintre ei, probabil, persoane realmente fără posibilităţi, şi nu se publica prioritar o listă a marilor datornici, fie ei bugetari care conduc SUV-uri de lux, manelişti, cămătari, politicieni?

Nu ar fi însă prima oară când măsurile ANAF stârnesc controverse. Reamintim că în martie anul trecut, ANAF a declanşat o adevărată "cruciadă" împotriva evaziunii, pentru a atrage cât mai mulţi bani la bugetul şubrezit de măsurile populiste ale Guvernului Ponta. Atâta doar că acea cruciada a fiscului nu a vizat marii evazioniştii ci micile magazine, cafenele, afaceri de familiei, amendate şi chiar închise de inspectori pentru inadvertenţe contabile de câţiva lei.