Andreea Paul ia ANAF la întrebări. "România pierde anual cel puţin 1 miliar de euro"

România pierde în fiecare an o sumă uriaşă de bani de la bugetul de stat, susţine prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul, care a decis să ia ANAF la întrebări.
Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

România pierde anual cel puţin 1 miliard de euro la buget, din cauza neîncasării impozitului pe profitul real, în urma abuzurilor preţurilor de transfer prin care se exportă profiturile companiilor multinaţionale în străinătate, sau prin tranzacţiile dintre entităţile afiliate derulate între persoane juridice române, estimează Andreea Paul.

Termenul de prescripţie al acestor fapte este de 5 ani, cu excepţia celor asociate faptelor penale pentru care termenul de prescripţie este de 10 ani.

Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală oferă cadrul legislativ şi instrumentele necesare începând cu anul 2010 pentru a le depista prin control şi, după caz, prin aplicarea de ajustări şi sancţiuni. Potrivit liderului liberal, OECD ne-a făcut recomandări de bună practică, iar UE a adoptat liniile directoare şi Codul de conduită în domeniu.

În acest context, Andreea Paul îi adresează o serie de întrebării ANAF, instituţie condusă de Gelu Diaconu, la care cere răspunsuri punctuale:

1. Câte inspecţii fiscale ale dosarelor preţurilor de transfer în România s-au operat anual de către ANAF, în perioada 2010-2015? Dar la nivelul judeţelor în anul 2015?

2. Câte rapoarte ale ANAF s-au încheiat anual cu sancţiuni, în perioada 2010-2015? Dar la nivelul judeţelor în anul 2015?

3. Care este cuantumul anual al încasărilor efective la bugetul ţării din sancţiunile imputate în aceeaşi perioadă? Dar la nivelul judeţelor în anul 2015?

4. Care sunt cele mai sensibile sectoare sau categorii de agenţi economici din acest punct de vedere?

"Vă rog să ne răspundeţi în scris la întrebarea parlamentară formulată. Acest demers răspunde la o provocare majoră economică şi bugetară: scăderea încasărilor din impozitul pe profit de la 2% din PIB în anul 2010, la 1,8% din PIB în anul 2014", a subliniat Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie