Andreea Paul: Aberaţii fiscale noi în 2016. ANAF complică viaţa firmelor corecte

În numele diminuării evaziunii fiscale, ANAF a introdus o serie de excese procedurale care cresc sarcina birocratică a firmelor mici sau a celor nou înfiinţate care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA, susţine prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul.
Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Este vorba despre Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului (088) "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" ce a fost modificat şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Acest formular reprezintă practic o declaraţie pe proprie răspundere pentru evaluarea de către ANAF a "intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA".

Andreea Paul a făcut o serie de observaţii cu privire la acest ordin al ANAF care, în opinia sa, mai degrabă "complică viaţa firmelor" şi deschide calea mai largă pentru evazionişti:

1. Procedura de evaluare a ANAF a chestionarului din 18 întrebări completat de către agenţii economici este neclară, aşa că liberul arbitru al fiscului se poate transforma uşor în abuz.

2. Stranie mi se pare, totodată, solicitarea fiscului ca firmele care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei şi urmează să devină plătitoare de TVA conform legii să li se solicite dovada că au "intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice". Însăşi atingerea acestui plafon este o dovadă.

3. Nejustificată mi se pare solicitarea de către ANAF a dovezilor legate de studii ale asociaţilor şi administratorilor firmei, dar şi a altor venituri obţinute în afara firmei.

4. Excesiv birocratică este şi recompletarea şi redepunerea dosarelor la fisc odată cu orice modificare apare în organizarea firmei, oricât de mică, fie că e vorba de modificarea sediului sau a acţionarilor sau a administratorilor.

5. Inutilă şi indiscretă pentru ANAF mi se pare şi solicitarea dovezii contractelor încheiate cu angajaţii firmei, o sarcină care revine ANOFM şi nicidecum ANAF.

"În concluzie, ordinul ANAF complică viaţa firmelor corecte şi deschide banda mai largă pentru evazionişti. Pentru a lămuri aceste chestiuni am depus astăzi o interpelare parlamentară către ANAF prin care am cerut lămuriri şi corecţiile exceselor birocratice inutile", a subliniat Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne