Avertisment pentru "fantomele" fiscale. "Cine nu-şi declară în 2016 veniturile va avea o surpriză"
alte articole
Anul care vine, persoanele fără venituri, cu anumite excepţii, sunt nevoite să depună o declaraţie fiscală şi să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru a avea calitatea de asigurat, potrivit Codului Fiscal.
Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.
Codul Fiscal din 2015 prevede că plătesc CASS persoanele care "doresc" să beneficieze de sistemul public de sănătate, însă în noul Cod Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.
"Cum poţi să zici „am trăit fără nici un venit” timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de "fantome".
Pentru că dacă stai să te uiţi în toate cifrele statistice, câţi angajaţi, pensionari, elevi, români emigraţi în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, şi scazi din numărul total de cetăţeni români, oricum ar fi nu îţi ies vreo trei milioane de adulţi. Nu îţi ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil aşa ceva. Este una din metodele de a-i scoate la lumină", a declarat Gabriel Biriş, pentru publicaţia citată. (Interviul integral aici)
Declaraţiile secretarului de stat au stârnit controverse în spaţiul public. Potrivit criticilor, o astfel de atitudine trece dincolo de limita constituţională a prezumţiei de nevinovaţie.
"Împotriva Constituţiei – vezi Art. 53, alin. 2, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi – şi pornind de la prezumţia de evaziune fiscală (a se citi prezumţia de vinovăţie), Guvernul comite un abuz asumat faţă de toţi cei care într-adevăr nu realizează niciun venit. Oameni de bună credinţă – trebuie să acceptăm că există, indiferent de procent, şi această categorie de cetăţeni -, pe care domnul Biriş nu vrea să îi creadă", a comentat, într-un articol publicat pe stiripesurse.ro, jurnalistul Răzvan Zamfir.
La rândul său, avocatul Sebastian Bodu, fost şef ANAF, susţine că "prin asta se instituie prezumţia absolută de evaziune fiscală, adică nici măcar nu poţi dovedi contrariul. Ai-n-ai venituri, plăteşti taxe."
"Câtă vreme serviciile medicale de stat nu sunt servicii speciale ci generale, ele sunt finanţate din contribuţii raportate la venit. Deci, nu ai venit, nu plăteşti. Ca şi impozitele. Iar acest venit nu poate fi prezumat în mod absolut. Adică "ştim noi că tu, de fapt, obţii venit", a declarat, pe Facebook, Sebastian Bodu.
Trebuie însă notat că această măsura exista în Codul Fiscal adoptat de Parlament înainte ca Dacian Cioloş să preia conducerea Guvernului.
Reacţia Ministerului de Finanţe
"Declaraţiile secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, au avut rolul de informare şi nicidecum o notă de ironie la adresa şomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal.
Subfinanţarea sistemului de sănătate este o problemă care îi afectează pe toţi românii, de aceea este nevoie ca plata contribuţiei să fie realizată de toţi beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele şase luni. Acestea trebuie să plătească o contribuţie la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie".
Gabriel Biriş: "Îmi cer scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi"
La scurt timp după ce a văzut valul de furie declanşat în spaţiul public de declaraţiile sale, secretarul de stat a revenit cu precizări pe contul său de Facebook.
"Am vazut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile. Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele şi îmi cer scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi de cele spuse de mine. Simt nevoia să fac câteva precizări:
- prevederea respectivă de la art. 180 nu a fost introdusă de acest Guvern (nu, nu o să vorbesc de greaua moştenire, ci de ce avem de făcut pentru a ajunge odată la o normalitate);
- prevederea respectivă nu se referă la şomeri şi nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Să nu uităm, vorbim de plata contribuţiei de 5,5% la sănătate, plată în schimbul căreia adultul primeşte servicii medicale dacă are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decât cei aprox. 40 de lei pe lună ce ar trebui plătiţi. Nu este vorba de un impozit aici, chiar dacă contribuţia aceasta este în Codul Fiscal;
- am criticat calculul acestei contribuţii la un venit minim, considerând că nu aşa trebuie rezolvată problema. Am şi fost unul dintre susţinătorii Legii 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de ANAF prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obţinute de unii concetăţeni. Am şi atras atenţia că păstrarea prevederii va genera acelaşi tip de probleme în viitor. Uite că le avem. O să mai avem şi altele...
- pe de altă parte, cred că înţelegem cu toţii că sănătatea costă. Nu putem vorbi de servicii de sănătate decente fără medicamente, fără spitale şi, mai nou, şi fără medici şi asistente, că ne pleacă cu miile din ţară în fiecare an (ştiu, este şi foarte multă risipă şi hoţie, dar de această problema se ocupă acum alţii). Cine plăteşte? Dacă nu noi, atunci cine? Copiii noştri, pentru datoriile făcute de noi azi?
- cred că este de datoria noastră să vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor şi despre cum eliminăm cauzele care generează problemele şi nu doar despre redus efectele. A se vedea şi sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci când noi, "decreţii" vom fi ieşit la pensie sistemul se va prăbuşi în lipsa unor măsuri serioase încă de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...).
- în plus, cred că trebuie cu toţii să fim conştienţi cât de grav ne afectează evaziunea pe fiecare dintre noi."