Victor Ponta citat de DNA. Ca martor, de data aceasta

De când nu mai este şef de guvern, fostul premier Ponta bate drumurile la DNA. În această dimineaţă, Victor Ponta a ajuns tocmai la DNA Oradea, citat în dosarul baronului PSD Mircea Govor.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE: Victor Ponta a ieşit de la DNA după circa o oră şi jumătate de audieri, potrivit Gandul.info. Întrebat de presă dacă l-a ajutat pe Ovidiu Silaghi să scape de închisoare, Ponta a răspuns: "Pot eu să scap pe cineva? "

***

Fostul premier Victor Ponta a fost citat de DNA Oradea, în dosarul în care este anchetat baronul Mircea Govor. Citat în calitate de martor, Ponta a ajuns la sediul instituţiei anticorupţie marţi dimineaţa, în jurul orei 9, relatează digi24.ro.

Reamintim că Mircea Govor, şeful organizaţiei PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consilului Judeţean, a fost arestat preventiv pe 23 decembrie 2015, fiind acuzat de şantaj în formă agravată şi folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, baronul PSD s-a folosit de funcţia de lider politic local pentru a influenţa ocuparea unor posturi de conducere din instituţii la nivel local precum ANAF, iar DNA vrea să descopere dacă Govor avea, într-adevăr, influenţă la nivel central după cum a susţinut.

În referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a şefului PSD Satu Mare, apare şi numele fostului premier. Conform anchetatorilor, Mircea Govor ar fi încercat să ajungă la Daniel Chiţoiu, fostul ministru al Finanţelor şi la Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, pentru a-şi pune apropiaţii în funcţii cheie la Direcţia Finanţelor Publice Satu Mare iar pentru a fi mai convingător ar fi apelat şi la ajutorul fostului ministrul al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, pe care Govor se lăuda că l-a salvat de arestare, ducându-l la PSD.

Potrivit procurorilor, Govor a impus practic în 2014, candidatura lui Ovidiu Silaghi la un post de parlamentar pentru a îngreuna astfel urmărirea penală a acestuia. La vremea când Govor l-a impus pe listele PSD pe Ovidiu Silaghi (la vremea respectivă preşedinte al PNL Satu Mare), DNA solicitase ridicarea imunităţii parlamentare/europarlamentare a acestuia, pentru primirea unei mite de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache, pe vremea când era ministru al Transporturilor.

În dosarul lui Mircea Govor a fost audiat şi actualul preşedinte social-democrat Liviu Dragnea, iar deputatul PSD Andrei Dolineaschi este urmărit penal.