Avionul malaezian dispărut cu 239 de pasageri la bord ar fi putut fi deturnat
alte articole
Autorităţile malaeziene încearcă să aducă lumină în dispariţia avionului dispărut în urmă cu o săptămână, cu 239 de pasageri la bord. Cum nu s-a descoperit încă nici o dovadă care să indice că aeronava s-ar fi prăbuşit în mare sau ar fi explodat în aer, autorităţile nu exclud posibilitatea ca avionul să fie totuşi intact, pe undeva, şi pasagerii să fie încă vii.
Căutările avionului au fost extinse înspre India, după ce a fost lansată ipoteza că avionul ar putea să fi fost deturnat, îndreptându-se înspre insulele din marea Andaman.
Ipoteza unei deturnări a devenit din ce în ce mai credibilă după ce s-a aflat că avionul a mai zburat în jur de 5 ore după ce a dispărut de pe radare, undeva înspre direcţia Indiei, insulele Andaman şi Nicobar.
Conform autorităţilor, avionul a continuat să transmită semnale către sateliţi cel puţin 4 ore după ce a pierdut legătura cu turnul de control. Deşi Malaysia Airlines nu este abonată la acest serviciu oferit de Boeing, avionul avea capacitatea de a transmite semnale înspre sateliţi, ceea ce demonstrează că a continuat să zboare.
Mai mult, un oficial malaezian a declarat pentru New York Times că radarele militare ar indica faptul că Boeingul ar fi fost pilotat, în mod deliberat, spre India, Insulele Andaman. Două surse militare apropiate investigatei au afirmat că un avion neidentificat, despre care investigatorii cred că era zborul MH370 a fost înregistrat de un radar militar, urmărind o rută printre punctele de navigaţie cunoscute. Aceasta indică faptul că avionul a fost pilotat de cineva cu experienţă şi care cunoaşte traseele aeriene.
În ipoteza că avionul a fost cu adevărat deturnat, oficialii cred că pe lângă un pilot cu mare experienţa de zbor şi bun cunoscător al traseelor aeriene din zonă, în operaţiune ar mai fi fost implicate şi alte persoane. Decuplarea sistemelor de semnalizare şi comunicare a avionului nu putea fi făcută decât de cineva care cunoştea sistemele de operare şi a avea acces la panoul electronic al avionului, localizat pe puntea inferioară.
Conform Wall Street Journal a raportat, semnalele trimise spre sateliţi de avionul dispărut au oferit indicaţii despre locaţia, viteza şi altitudinea avionului timp de cel puţin cinci ore după ce MH370 a dispărut de pe radare.
Dacă avionul a continuat să zboare în tot acest răstimp, ar fi putut parcurge în jur de 3500 de kilometri, ajungând, probabil până în nord-vestul Indiei, aproape de graniţa cu Pakistan.
Cu toate acestea, deşi 12 ţări răscolesc apele şi cerul în sud-estul Asiei, avionul este dispărut, fără nici o urmă vizibilă a trecerii sau prăbuşirii lui.
India a început astăzi căutările în jurul sutelor de insule nelocuite din marea Andaman, folosind dispozitive de detectare a căldurii. Două avioane au survolat insulele, în timp ce două nave indiene caută în jurul insulelor Andaman şi Nicobar, conform colonelului Harmit Singh din armata indiană.
Americanii au trimis şi ei o navă şi un avion pentru a ajuta la căutări. Pentagonul a confirmat trimiterea navei USS Kid şi a avionului de supraveghere de tip P-8 Poseidon, pentru a participa la operaţiuni de căutare în Marea Andaman, în Golful Bengal şi în nordul Oceanului Indian.
Căutările vor viza nu mai puţin de 572 de insule, răspândite pe o zonă de peste 37.000 de kilometric pătraţi. Doar 37 de insule din cele 572 sunt locuite, restul sunt acoperite cu păduri.
În prezent, zona cercetată de cele 12 ţări implicate în căutarea Boeingului dispărut acoperă 92,600 de kilometric pătraţi, cam cât suprafaţa Portugaliei.
Credibilă sau nu, nouă ipoteza readuce speranţa familiilor pasagerilor cursei MH370, căci dacă avionul a fost deturnat şi pilotat de cineva experimentat, acel cineva ar fi putut pune avionul în siguranţă undeva, pe pământ.