Zborul MH370: Va mai putea fi găsit avionul când cutiile negre vor înceta să emită?

(The Epoch Times)

Pe măsura trecerii timpului, se reduc opţiunile pentru a mai găsi în funcţiune cutiile negre ale zborului MH370, ale căror baterii se termină după o lună. Este un termen care expiră la 7 aprilie şi având în vedere că există posibilitatea ca semnalul să se prelungească câteva zile, a început deja numărătoare inversă. Dacă bateriile se epuizează va fi imposibil să aflăm ce s-a întâmplat cu aparatul Boeing 777, informează ziarul ABC.

A trecut o lună de la dispariţia zborului MH370 al companiei Malaysia Airlines. Cu trecerea timpului speranţele de a găsi epava avionului se reduc semnificativ. Însă, o navă chineză care a detectat al doilea semnal în zona unde duminică a fost semnalată o frecvenţă captată de nava australiană Ocean Shield, la circa 550 de kilometri distanţă, a dat noi speranţe.

Toate speranţele sunt legate acum de activităţile de căutare ale crucişătorului armatei britanice HMS Echo, dotat cu un dispozitiv avansat de căutare şi care a pornit spre zona unde nava chineză a detectat primele semnale. Potrivit investigatorilor consultaţi de CNN, aceasta este pista cea mai promiţătoare până la această dată.

La sfârşitul săptămânii au început căutările submarine ale cutiei negre, la care participă 9 nave desfăşurate în Oceanul Indian în încercarea de a găsi indicii fiabile despre ceea s-ar fi putut întâmplat cu aparatul Boeing 777 dispărut cu 239 de persoane la bord în data de 8 martie. Având în vedere că aceste semnale pot stabili un perimetru, experţii speră să poată localiza avionul. Dacă va fi găsit după ce se vor termina bateriile cutiilor negre, nu se va şti exact niciodată ce s-a întâmplat cu zborul MH370.

De aceea, găsirea cutiilor negre ale aparatului este vitală. Graţie lor, 90% din accidentele aeriene pot fi explicate, aşa cum a fost cazul zborului AF-447 al companiei Air France. După ce au stat 23 de luni cufundate la 3.900 de metri adâncime în Oceanul Atlantic, datele conţinute de cutiile negre au putut fi recuperate în întregime, fapt ce a permis să fie dezvăluit misterul accidentului avionului ce efectua zborul Río de Janeiro - París şi care s-a prăbuşit în ocean la 1 iunie 2009.

Datele sunt protejate de o cutie blindată care protejează conţinutul la o adâncime de până la 6.000 de metri şi la o expunere la temperaturi de până la 1.100°C. Primele cutii negre aveau înregistrate datele zborului pe o hârtie fotografică protejată de o bandă neagră, de aici şi expresia 'cutie neagră'. Aceste înregistări ale datelor care au fost introduse în anii '60 se găsesc în interiorul unor cutii metalice extraordinar de solide. Acestea cântăresc între 7 şi 10 kilograme fiecare şi sunt de culoare portocalie pentru a putea fi identificate cu uşurinţă.

Un avion comercial este dotat cu două cutii negre - DFDR (Digital Flight Data Recorder) şi CVR (Cockpit Voice Recorder). Prima înregistrează toţi parametrii de zbor timp de 25 de ore (viteză, altitudine, traiectorie), în timp ce CVR înregistrează conversaţiile, dar şi toate sunetele auzite în cabina piloţilor. O analiză acustică permite stabilirea inclusiv a stării de funcţionare a motoarelor.

Cutia este prevăzută cu o baliză care se activează în caz de scufundare şi care emite ultrasunete din secundă în secundă pe o durată de cel puţin 30 de zile, semnal care poate fi captat la o distanţă de 2 kilometri. Avionul ce efectua zborul MH370 a dispărut la 8 martie, ceea ce înseamnă că mai rămâne puţin timp pentru ca investigatorii să poată localiza cutiile negre înainte ca acestea să înceteze să mai emită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe