Mexic: 20.000 de copii victime ale traficului de persoane

Vineri, 18 octombrie este cea de-a VII-a ediţie a Zilei Europene împotriva traficului de persoane, iar organizaţia umanitară Soleterre, care luptă pentru a asigura respectarea drepturilor omului, sărbătoreşte această zi prin publicarea raportului "Călătoria fricii - Drepturile încălcate ale imigranţilor şi ai apărătorilor lor în Mexic".
Mexic: 20.000 de copii victime ale traficului de persoane (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.10.2013

Vineri, 18 octombrie este cea de-a VII-a aniversare a Zilei Europene împotriva traficului de persoane, iar organizaţia umanitară Soleterre, care luptă pentru a asigura respectarea drepturilor omului, sărbătoreşte această zi prin publicarea raportului "Călătoria fricii - Încălcarea drepturilor imigranţilor şi apărătorilor lor în Mexic".

În Mexic, traficul de persoane este o afacere care aduce crimei organizate mai multe miliarde de dolari. Principalele victime sunt imigranţii ilegali şi copiii care călătoresc în Statele Unite în căutarea unei vieţi mai bune.

Conform datelor difuzate de guvernul mexican, sunt aproximativ 20.000 de copii, fete şi adolescenţi, victime ale traficului de persoane în ţară şi cel puţin 47 de bande specializate în traficul de persoane în scopul exploatării sexuale şi prin muncă.

Copiii sunt exploataţi sexual, folosiţi în traficul de droguri şi de arme, sau ca "polleritos" pentru a recruta alţi copii.

American Customs and Border Protection a raportat că în 2008, au fost descoperiţi mai puţin de 10.000 de copii neînsoţiţi, în timp ce în 2012 cifra a crescut la 25.000; în scurt timp numărul s-a dublat iar copiii sunt cei mai vulnerabili la trafic. Dintre aceştia, mai mult de 10.000 sunt din Guatemala, Honduras şi El Salvador.

Din luna mai, organizaţia Soleterre a lansat campania Sin Nombre. Scopul este acela de a sensibiliza Europa pentru încălcări ale drepturilor imigranţilor şi apărătorilor lor în Mexic.

Soleterre dezvăluie că politicile de imigraţie americane şi mexicane, cât şi prezenţa masivă a criminalităţii organizate care gestionează traficul şi contrabanda de fiinţe umane, conduc la o încălcare masivă a drepturilor omului în cazul imigranţilor, în special femei şi copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor