UNICEF: Copiii sirieni refugiaţi sunt exploataţi

Refugiaţii sirieni într-o tabără improvizată în Ankara, Turcia, 4 octombrie 2013. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2013

Copiii refugiaţi care din cauzza războiului civil din Siria sunt vulnerabili în faţa exploatărilor, incluzând mariaj timpuriu, violenţă domestică şi muncă efectuată de minori, în ciuda eforturilor de a-i menţine în şcoli, a declarat joi Fondul ONU pentru Copii (UNICEF).

Peste un milion de copii, unii fără părinţi sau rude apropiate, se numără printre cei 2,1 milioane de refugiaţi care s-au retras în principal în Iordania, Irak, Liban şi Turcia începând cu martie 2011, spune agenţia.

Iordania găzduieşte 540.000 de refugiaţi sirieni, cu lipsuri în serviciile pentru sănătate şi educaţie şi cu resurse de apă deja reduse, a spus Michele Servadei, reprezentant al UNICEF în Iordania.

Majoritatea sirienilor locuiesc în comunităţi gazdă în nord, în timp ce 120.000 se află în tabăra Zaatari din deşertul iordanian.

"În comunităţile gazdă [copiii] sunt mult mai expuşi la diverse munci, la mariaj timpuriu, la exploatare în general", a spus Servadei la o conferinţă de presă din Geneva.

Aproximativ 200.000 dintre refugiaţii sirieni din Iordania sunt de vârstă şcolară, dar numai 80.000 sunt înscrişi în sistemul educaţional, deseori în clase cu două schimburi. Adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, mulţi dintre ei renunţând deja la şcoală, sunt în special expuşi riscurilor, a spus el.

"Principalul mecanism de supravieţuire folosit de aceşti copii în multe cazuri este retragerea... Am observat că de fapt mulţi copii nu mai ies din case", a spus el.

"Dar problema stă în faptul că locuinţa nu este mereu cel mai sigur loc. Există un nivel ridicat de violenţă domestică în cadrul comunităţilor, în mod sigur din cauza situaţiei de război dar şi datorită relocării prelungite şi a sentimentului de frustrare generat de această situaţie."

Iordania nu dispune de suficiente adăposturi pentru femeile expuse violenţelor, a adăugat el.

UNICEF operează 80 de spaţii mai sigure pentru copii în Iordania, oferind activităţi şi suport psiho-social pentru tinerii refugiaţi sirieni, unii dintre ei suferind de tulburări de stres post-traumatic.

Aproximativ 30.000 de copii sirieni refugiaţi lucrează în Iordania, a spus Servadei. O evaluare UNICEF în Valea Iordanului în luna aprilie a identificat 3.500 de copii muncitori, în principal sezonieri.

"Ei lucrează în principal la ferme, în multe cazuri prestând şi muncă grea, să spunem 10 ore pe zi folosind pesticide", a spus el. Alţi copii lucrează în brutării de familie sau ca şi mecanici.

UNICEF oferă şi ajutoare în bani – 30 de dinari iordanieni sau aproximativ 45 USD pe lună – pentru ca familiile să îşi retragă copiii de la diverse munci prestate şi să îi întoarcă la şcoală.

"Noi monitorizăm prezenţa la ore şi când aceasta nu mai există şi ajutorul în bani este retras”, a spus Servadei. "Dar noi verificăm dacă aceşti bani sunt suficienţi deoarece majoritatea acestor copii câştigă mai mult muncind, din păcate."

În 2012, aproximativ 18% din căsătoriile înregistrate de sirieni în Iordania au implicat copii cu vârste de sub 18 ani, cu 12% mai mulţi decât în 2011, a spus el. Imamii au autoritatea de a aproba căsătoriile pentru tinerii de peste 16 ani dar deseori acestea nu mai sunt înregistrate, a adăugat el.

De asemenea, se crede că rebelii sirieni s-au infiltrat în taberele de refugiaţi din Iordania pentru a recruta tineri să lupte în Siria, a spus Servadei, refuzând să ofere detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor