Turcia construieşte un zid la graniţa cu Siria pentru a oprii imigranţii ilegali

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Turcia este în procesul de construire a unui zid înalt de doi metri de-a lungul unei părţi a graniţei sale cu Siria, în vecinătatea unei zone dominată de confruntării frecvente, pentru a opri traficul şi imigranţii ilegali, au informat luni oficialii turci, potrivit Reuters.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Potrivit ONU, există aproximativ 100.000 de victime, iar peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi circa şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

Excavatoarele turcilor au început deja să sape fundaţia zidului în localitatea Nusaybin, la 10 km nord de oraşul sirian Qamishli, unde au loc frecvent conflicte între kurzi, rebeli şi triburi arabe. Construcţia s-ar întinde doar pe o porţiune din graniţa de 900 km dintre cele două state şi constituie o mărturie clară a temerilor în creştere ale Turciei în ceea ce priveşte extinderea violenţelor din nordul Siriei, un adevărat câmp de bătălie pentru mai multe grupări, înspre Turcia, potrivit agenţiei de presă citate.

”Nu am avut probleme cu securitatea la graniţă în Nusaybin până acum, însă în această regiune este extrem de uşor ca oamenii să treacă ilegal. Este aproape ca şi cum nu ar exista nicio graniţă”, a declarat un oficial guvernamental de la Ankara, sub protecţia anonimatului.

Turcia deja găzduieşte pe teritoriul ei aproximativ un sfert din cei două milioane de refugiaţi sirieni fugiţi din ţara lor.

Turcia este unul dintre opozanţii preşedintelui Bashar al-Assad şi susţine activ rebelii care luptă împotriva acestuia. În acelaşi timp, turcii au promis să menţină neschimbată politica ”uşilor deschise” pentru cei care fug din faţa conflictului, dar au fost momente când au decis să închidă punctele de trecere a frontierei când au avut loc lupte în apropierea acestora.

O problemă cu care se confruntă Turcia este că, în unele zone izolate, refugiaţi, traficanţi şi luptători rebeli au reuşit să treacă granita nedetectaţi de autorităţi şi au cauzat o problemă de securitate majoră, explică Reuters.

Acum o săptămână, parlamentul turc a decis prelungirea cu un an a mandatului care autorizează o desfăşurare a trupelor sale în Siria în caz de necesitate, motivul fiind că forţele regimului sirian au utilizat arme chimice, iar acest lucru este perceput ca o ameninţare pentru Turcia.

Mai multe state au acuzat regimul lui Assad că a folosit armele chimice în cadrului unei ofensive din 21 august, la est şi vest de capitala Damasc, provocând aproximativ 1.500 de morţi, printre care şi 400 de copii, fapt dezminţit de regim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe