Albania: din cauza "datoriei de sânge", 600 de copii nu merg la şcoală

Copii albanezi joacă în satul Cabra la 18 octombrie 2011
Copii albanezi joacă în satul Cabra la 18 octombrie 2011 (ARMEND NIMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.10.2013

Se apreciază că, în Albania în ultimii 14 ani, un număr de 225 persoane au căzut victime ale răzbunărilor sângeroase , deşi în realitate ar putea fi vorba de mii de oameni.

În comunităţile rurale, codul "Kanun" prevede răzbunarea împotriva unei persoane sau a unui membru al familiei, până la gradul trei de rudenie, încă din anul 1400.

Aproape 600 de copii albanezi nu au început şcoala în luna septembrie, mulţi dintre ei fiind ascunşi în casă de când s-au născut, fără a putea să iasă şi să vadă pe nimeni, din cauza acestei vechi tradiţii de răzbunare sângeroasă.

Un obicei din 1400, încă respectat în comunităţile rurale din Albania, prevede că membrii familiei unei persoane ucise, trebuie să se răzbune prin uciderea criminalului, sau a unui membru al familiei acestuia, până la gradul trei de rudenie. Este o obligaţie de îndeplinit, fără limită de timp, conform codului "Kanun".

Potrivit poliţiei albaneze, în ultimii 14 ani, un număr de 225 persoane au fost victime ale acestor răzbunări sângeroase tradiţionale, în timp ce grupurile de activişti locali susţin că e vorba de mii de persoane ucise.

Practica a escaladat în anii '90, din lipsă de încredere într-un sistem de justiţie care a înlocuit pedeapsa cu moartea cu închisoare pe viaţă. Potrivit "Comitetului Naţional albanez de reconciliere", există mai mult de 1300 de familii care în prezent se consideră obiectul unor răzbunări şi trăiesc izolate în casele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor