Mercenarii lui Potra din Armată. Cum vede fenoemenul un expert în securitate naţională?

Hari Bucur Marcu (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
06.02.2025

Hari Bucur Marcu, expert în securitate naţională, doctor în ştiinţe militare şi fost ofiţer responsabil cu aspectele miliare ale NATO, crede că nu există o complicitate la nivel instituţional între MApN şi Horaţiu Potra, şeful mercenarilor din Congo despre care presa a relatat că i-a asigurat paza lui Călin Georgescu.

În condiţiile în care o investigaţie de presă arată că unităţi de elită ale Armatei au furnizat în ultimii doi ani cel puţin 60 de luptători pentru compania militară privată a mercenarului Horaţiu Potra, Marcu opinează că şi în Armată sunt tot felul de oportunişti, cu alte cuvinte şefi care ar putea lua bani de la subordonaţii care pleacă în Congo însă exclude scenariul unei complicităţi instituţionale. Cât despre cei plecaţi să lupte alături de Potra pentru bani în timp ce purtau uniforma statului român, aceştia ar trebui daţi pe mâna procurorilor militari, consideră expertul.

Reporter: O investigaţie PressOne arată că cel puţin 60 de militari din Batalionul 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu” (Bacău) şi alte unităţi de elită din ţară şi-ar fi luat „liber” şi ar fi plecat să lucreze pentru bani mai mulţi în Africa. Anterior, în presă apăruseră informaţii despre un ofiţer de jandarmi care a făcut acelaşi lucru. Cum vedeţi această situaţie?

Hari Bucur Marcu: Ca să ajungă să mai ia un ban în plus... E ilegal. Deci e foarte clar că şi pentru funcţionari, înalt funcţionari publici şi pentru militari sunt câteva activităţi pe care pot să le facă în paralel cu serviciul militar. În niciun caz mercenariatul nu face parte din aceste activităţi.

Deci cine a făcut treaba asta ...

În Armata României nu este ca în Armata Federaţiei Ruse. În Federaţia Rusă, într-adevăr, au practicat acest lucru în acţiuni hibride, adică în acţiuni planificate şi pregătite de armată, dar care nu trebuiau să aibă girul armatei şi atunci au fost legendaţi, se spune, militarii care au participat, că ei n-ar fi fost în serviciul activ şi ar fi fost într-o suspendare din serviciul activ de forma permisiei, sau concediului, sau învoirii fără plată, ceva de genul acesta. Dar asta este specific ruşilor.

În momentul în care se anunţă aşa ceva la noi, practic se acuză Armata României că ar face ca ruşii, ar face o operaţie în Congo, sau nu ştiu pe unde, şi ca să fie acoperită, zic că soldaţii care au fost trimişi în operaţia aia erau ai Armatei, dar nu erau în serviciul activ.

Nu mai vorbesc de jandarmi. Acum să fim serioşi, jandarmii nu sunt pregătiţi pentru ceea au de făcut în România, dar în altă ţară?

Reporter: Este posibil că militarii să plece în armată şi şefii lor să nu afle?

Hari Bucur Marcu: Da, sigur. Acum dacă au aflat vor suferi consecinţele. Nu stă niciun comandant în armată să vadă ce face subordonatul lui în timpul liber. Dar sunt reguli în armată. Nu poţi să faci bani din alte activităţi, cum ar fi de exemplu din şoferie, să faci pe taximetristul în timp ce eşti în acelaşi timp şi în armată. De ce? Pentru că asta ar însemna ca militarii să poată fi plătiţi din surse nedeclarate sau necontrolabile. Adică are clienţi pe care i-a transportat cu maşina sau clienţi care l-au trimis în teatru de război şi când colo el să fie plătit de inamic. De asta nu se acceptă aşa ceva.

De ce? Încă o dată. În momentul în care au făcut militarii aşa ceva, sunt aproape 95% sigur că nu l-au făcut cu cunoştinţa comandanţilor decât în măsura în care s-a mers pe ideea: "Dă-mi şi mie o învoire că vreau să fac un ban şi îţi dau şi matale ceva."

Reporter: Deci nu vedeţi o complicitate între şefi din armată şi...?

Hari Bucur Marcu: Instituţional, cu siguranţă nu. Dar sigur că şi în armată, ca peste tot, sunt tot felul de oportunişti care dacă îi zice ăsta: Dom'le, lasă-mă şi pe mine să mai fac ceva, nu spun ce, ca să mai fac un ban în plus, şi îl împărţim pe din două. Asta se poate.

Reporter: Cum ar trebui să procedeze armata cu cei care au concedii fără plată şi pleacă să lupte ca mercenari?

Hari Bucur Marcu: În primul rând, trebuie daţi afară şi pe urmă daţi pe mâna procuraturii militare, pentru că ei încalcă legea, fără niciun fel de îndoială.

Încă o dată vă spun. Legea e foarte clară ce activităţi în afara armatei plătite pot să facă militarii, ca şi alţii. De exemplu, pot să fie profesori universitari. Dar nu pot să fie şoferi de taxi, nu mai vorbesc de mercenari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor