Membrii Consiliului din NYC iau atitudine împotriva fracking-ului
alte articole
New York City obţine o victorie în lupta intensă purtată pentru interzicerea fracturării hidraulice. Un proiect de lege, care va fi prezentat miercuri, va interzice practic fracturarea hidraulică – sau fracking-ul – în New York City.
Ben Kallos, Helen Rosenthal şi Costa Constantinides, membri ai Consiliului din NYC, sunt iniţiatorii acestui proiect de susţinere a municipalităţilor locale din partea de nord a statului New York care au interzis cu succes fracking-ul în oraşele lor. Ei speră că şi alte municipalităţi vor fi încurajate să adopte astfel de legi locale.
“Suntem solidari cu acele oraşe în privinţa interzicerii fracturării hidraulice, cu speranţa că vom putea face acest lucru pe întreg cuprinsul statului şi al ţării”, a declarat Kallos într-un interviu telefonic.
În luna iunie, cel mai înalt tribunal al statului New York a confirmat legalitatea interdicţiilor instituite de oraşele Dryden şi Middlefield din nordul statului, stabilind un precedent care ar putea permite celor peste 170 de municipalităţi din statul New York să interzică în mod independent fracking-ul.
Proiectul de lege a fost anunţat după publicarea în mass media a unor rapoarte care susţin că până la sfârşitul anului vor fi făcute publice rezultatele unui studiu mult aşteptat al Departamentului Sănătăţii asupra impactului pe care îl are fracking-ul asupra sănătăţii oamenilor. Guvernatorul Andrew Cuomo este aşteptat, de asemenea, să se decidă dacă va ridica sau nu un moratoriu de stat împotriva fracturării hidraulice care este în vigoare din 2008.
O interdicţie asupra fracking-ului în New York City trimite un mesaj puternic, susţine Kallos. El vede NYC ca un lider atât în acest stat cât şi în ţară şi crede că alţii se vor uita în această direcţie pentru îndrumare şi conducere.
Constantinides speră că interdicţia va ajuta la promovarea unui oraş mai curat.
“Pe măsură ce continuăm să combatem schimbarea climatului, trebuie să nu mai fim preocupaţi de noile surse de energie netestate şi de nesusţinut, precum fracturarea hidraulică, şi să ne îndreptăm către o energie mai verde”, a afirmat acesta într-o declaraţie trimisă prin email.
Kallos consideră că această poziţie a oraşului în privinţa fracking-ului va încuraja şi alte districte să îşi afirme drepturile şi să impună interdicţii similare.
Interdicţia oraşului New York asupra fracking-ului va fi pusă în aplicare datorită sprijinului unei populaţii de 8,4 milioane de oameni şi a unei firme de avocatură cu 500 de avocaţi, care vor crea companiilor producătoare de gaze greutăţi mult mai mari decât cele întâlnite în alte districte şi oraşe. De asemenea, această forţă va arăta companiilor respective că antifracking-ul are un număr mare de susţinători, a mai declarat Kallos.