Meleşcanu disponibil pentru prezidenţiale: "Ar fi păcat" să nu poată valorifica informaţiile acumulate ca director SIE
alte articole
În ciuda zvonurilor care au circulat în anii trecuţi despre posibila implicare a serviciilor în alegeri, SIE nu se implică în politică şi nu se va implica nici în campaniile electorale din acest an, a declarat şeful SIE, Teodor Meleşcanu, la digi24. În ceea ce priveşte planurile sale personale, Meleşcanu a precizat că se va întoarce în politică după ce îşi va termina mandatul la SIE şi nu a exclus o posibilă candidatură la prezidenţiale.
„SIE e considerat de foarte multă lume ca un fel de briceag eleveţian cu care poţi să rezolvi orice. Un instrument mic, un cuţit, cu care poţi să schimbi şuruburi, să repari o motocicletă, o maşină. Din păcate, în momentul în care ai o asemenea imagine, este foarte greu pentru politicieni, pentru publicul larg, să nu creadă că tu nu poţi să faci şi alte lucruri, inclusiv în materie politică”, a spus Teodor Meleşcanu, care a explicat că şeful SIE este singurul numit politic în această instituţie, în timp ce toţi ceilalţi angajaţi, începând cu adjuncţi, sunt numiţi strict pe criterii de competenţă.
„Acest lucru îi face pe toţi angajaţii SIE să fie conştienţi că singura apărare pentru ei este apărarea legii. În al doilea rând, nu au niciun fel de motivaţie să ajute pe unii împotriva altora, pentru ca ei nu fac politică”, a afirmat Teodor Meleşcanu.
Criteriile de promovare în cadrul serviciului sunt foarte stricte, pe bază de punctaj, a explicat şeful SIE, astfel încât nimeni nu poate avansa pe baza sprijinului politic.
„Chiar dacă ai fost foarte loial unuia în subteran, să zicem, nu te ajută cu nimic în carieră. De aceea, din punctul meu de vedere, nu înţeleg care ar putea fi motivaţia”, a spus Teodor Meleşcanu.
Meleşcanu a explicat că este singura persoană din cadrul SIE care ţine legătura cu politicienii şi că are ca principiu să fie echidistant. Informaţiile necesare în "activităţile decidenţilor" sunt transmise tuturor, fără favoritisme sau discriminări. SIE nu face partizanat, mai ales în an electoral:
„Mai ales în perioadele electorale sau de mai mare tensiune, unul din principiile fundamentale pe care le-am urmat a fost de a avea contacte cu toată lumea. Nu consider că trebuie să dăm unora informaţii despre alţii. Dacă sunt necesare în activităţile decidenţilor, se transmit tuturor fără favoritisme sau discriminare”, a spus el.
În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, Teodor Meleşcanu a explicat că se va întoarce în politică, după încheierea mandatului la SIE, pe care l-a numit „o paranteză deschisă”. „Ar fi foarte păcat”, declară el, să nu poată fructifica informaţiile pe care le-a acumulat cât a fost în fruntea SIE.
„Percep poziţia de director al SIE ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă, care oricând îmi va da posibilitatea să revin. Mă gândeam că ar fi mare păcat să nu pot fructifica toate informaţiile pe care le-am obţinut în această perioadă” a spus el.
Teodor Meleşcanu a explicat ce înţelege prin a fructifica: „Fructificarea se poate face într-o singură situaţie, în care ai o poziţie care îţi dă autoritate şi ai prerogative pe un anumit domeniu, că e politică de securitate, de apărare, cunoşti foarte mulţi oameni din spatele scenei. Dacă e să fac o paralelă a SIE, mă gândesc la perioada din tinereţe când am jucat polo. Era o diferenţiere foarte clară între ceea ce se întâmplă la suprafaţă, spectaculos şi frumos, şi ceea ce se întâmplă sub apă, unde se dau picioare, coate. Sunt două lumi paralele. E foarte important nu să ai o informaţie, dar să înţelegi de ce s-au întâmplat anumite lucruri”.
În plus, a mai declarat Teodor Meleşcanu, „îmi doresc să pot veni în fiecare seară la televiziune şi să fac comentarii, să-mi exprim opiniile”.
Întrebat dacă ia în considerare o posibilă candidatură la prezidenţiale, şeful SIE a răspuns: „N-am discutat cu nimeni asemenea chestiuni. Din punctul meu de vedere, sunt disponibil, în cazul în care va exista un interes”.