Stanciu: Să înceteze acuzaţiile aduse şi induse opiniei publice că se instrumentează dosare la comandă politică

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stânciu, a vorbit joi despre chestiunea independenţei justiţiei în contextul în CSM şi-a asumat raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase. Potrivit CSM, ca urmare a declaraţiilor premierului Ponta s-a creat în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în actul de justiţie şi de nesiguranţă.
Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.01.2014

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a vorbit joi despre chestiunea independenţei justiţiei în contextul în care CSM şi-a asumat raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase. Potrivit CSM, ca urmare a declaraţiilor premierului Ponta s-a creat în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în actul de justiţie şi de nesiguranţă.

Livia Stanciu a explicat că modul în care se formează completele de judecată este prin tragere la sorţi publică, iar aceştia nu primesc comenzi politice atunci când soluţionează dosarele.

„Anul trecut am făcut tragerea la sorţi a judecătorilor din toate aceste complete individuale, indiferent că vorbim de completele în materie civilă sau completele în materie penală, deşi legea în vigoare nu obligă instanţa supremă să facă o tragere la sorţi publică, am apreciat că aşa se impune, în prezenţa şi a dumneavoastră (presa-n.r.) şi a tuturor colegilor de la Instanţa Supremă, să se facă acele trageri la sorţi. Aşa încât ideile care se încearcă a se induce uneori, că sunt anumiţi judecători care intră în aceste complete, care reacţionează la comenzi politice, sunt de-a dreptul afirmaţii iresponsabile, sunt mai mult decât grave şi niciodată dovedit că ar fi măcar un sâmbure de adevăr în aceste afirmaţii”, a declarat Livia Stânciu.

Întrebată despre colegii ei la ICCJ, Stanciu a precizat că aceştia „sunt total nemulţumiţi”.

„Aţi văzut însă că în foarte multe situaţii noi, conducerea, am încercat să temperăm. Au manifestat, eu am spus, foarte multă decenţă, au crezut totuşi, şi sigur au crezut în mod uşuratic, cum mai spun eu uneori, că aceste atacuri la adresa sistemului judiciar vor înceta, dar motivat de împrejurarea că nu numai că nu au încetat, s-au amplificat acest gen de declaraţii, acest lucru să ştiţi că i-a determinat pe colegii de la completul de cinci judecători care aţi văzut că a fost tocat realmente în ultima perioadă, tocat în mod total nejustificat pe aceşti colegi, ca prin intermediul preşedintelui respectiv, a domnului judecător Ionuţ Matei, să adreseze o solicitare suplimentară Consiliului Superior al Magistraturii”, a continuat aceasta.

Referitor la atitudinea conducerii CSM cu privire la acest scandal recent, Livia Stanciu a declarat: „Astăzi m-aţi auzit poate în cadrul plenului CSM că am solicitat, deşi au existat şi puncte de vedere în sensul de a reacţiona conform dispoziţiilor art. 30 din legea 303 care stabilesc o obligaţie pentru conducerea CSM de a apăra independenţa sistemului judiciar şi deşi s-a solicitat ca acest gen de reacţii să aibă loc, eu ştiu, după o perioadă după ce apar 3-4 reacţii adverse la adresa sistemului judiciar ca consiliul să reacţioneze doar la acele momente, eu am cerut ca dacă acest gen de reacţii vor continua, de fiecare dacă CSM să se manifeste şi să se manifeste public, pe cazuri punctuale, nu cu formulări generale, ci în raport de acuzaţiile nefondate aduse şi induse, mai exact, opiniei publice, în sensul că anumite dosare se instrumentează fie la parchet, fie pe rolul ICCJ din anumite comenzi politice să înceteze şi CSM să ia de fiecare dată poziţie”.

În ceea ce-i priveşte pe cei care sunt nemulţumiţi de deciziile instanţelor dar care vor să comenteze sau să-şi spună un punct de vedere despre o sentinţă judecătorească, preşedintele ICCJ le recomandă să apeleze la canalele procedurale prevăzute de lege.

„Din punctul meu de vedere cei care sunt nemulţumiţi de o hotărâre judecătorească au căi procedurale, deci prevăzute de legea de procedură, de atacare a acelor hotărâri judecătoreşti către instanţele ierarhic superioare. Asta este regula, regula aceasta trebuie respectată. Încercăm să ne abţinem, indiferent de calitatea pe care o deţinem, de funcţiile pe care deţinem, să facem judecăţi paralele. Judecata se desfăşoară în sala de şedinţă şi nu în alt loc. Deci nu este normal să apară în presă.

Mi s-a transmis recent de către unii dintre colegi că o serie de declaraţii care au fost date într-un dosar, este adevărat şedinţa este publică, dar este inacceptabil ca acele declaraţii să apară în integralitatea lor pe o publicaţie sau alta, în condiţiile în care judecătorul nu a aprobat în ziua respectivă publicaţiei respective să asiste în sala de şedinţe, să înregistreze activitatea din sala de judecată.

Deci să lăsăm judecătorii să-şi desfăşoare (activitatea - n.r.), pentru că ei sunt extrem de responsabili, ştiu foarte bine că soluţiile trebuie pronunţate doar pe baza probelor care sunt administrate în cauză. Asta o fac toţi judecătorii de la toate instanţele din ţară. Să-i lăsăm... au destule dificultăţi prin raportare la numărul cazurilor pe care le au spre instrumentare ca să mai aibă şi alte apăsări de genul celor pe care vi le-am arătat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor