Meleşcanu: SIE trebuie să-I ajute pe decidenţii politici să înţeleagă ce au de făcut

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu,
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că SIE trebuie să-şi canalizeze efortul pentru a-i ajuta pe decidenţii politici să înţeleagă ceea ce au de făcut.

„Activitatea noastră în relaţia cu decidenţii politici nu este să informăm, că toată lumea ştie, nu e o problemă, se informează de la televizor, de pe internet, de oriunde. Efortul nostru trebuie să fie acela de a-i ajuta pe decidenţii politici să înţeleagă ceea ce au de făcut. Rolul unui serviciu de intelligence este de a acţiona şi de a informa decidenţii politici asupra oricăror surprize strategice astfel încât să sporească securitatea cetăţenilor, a structurilor colective şi a statului naţional în ansamblul său”, a subliniat directorul SIE, citat de realitatea.net.

Tototdată, Teodor Meleşcanu a mărturisit că, după ce a preluat conducerea SIE, a constatat că singurul lucru pe care Serviciul îl poate propune în mod rezonabil este evaluarea informaţiei şi modalitatea ca aceasta să devină utilă decidenţilor.

„Unul dintre şocurile pe care le-am avut după preluarea poziţiei de director al SIE a fost concluzia foarte amplă la care am ajuns că nu ne lipseşte informaţia, dimpotrivă, avem enorm de multă informaţie şi singurul lucru pe care îl putem propune în mod rezonabil este cum să evaluăm această informaţie, cum să o gestionăm şi cum să o facem să devină utilă pentru decidenţii politici în sensul de a-i determina să adopte decizii care să aibă impact în viaţa noastră socială”, a mai menţionat Teodor Meleşcanu.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei „Securitatea naţională în societatea bazată pe cunoaştere. Intelligence, cunoaştere strategică şi decizie”, organizată de Academia Română, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării şi Ministerul Apărării Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne