Mogherini: Europa nu se poate baza pe NATO fără armata britanică

Reprezentanta UE pentru afaceri externe a avertizat că Europa nu este în măsură să se bazeze pe NATO în ceea ce priveşte armata fără Marea Britanie, declanşând, astfel, temeri că o armată UE ar putea fi formată după votul Brexit.
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.07.2016

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a cerut în această săptămână blocului european să facă mai mult în domeniul apărării, după ce liderii UE au discutat despre faptul că Brexitul va duce la pierderea majoră a unei puteri militare europene.

“În calitate de europeni trebuie să ne asumăm o mai mare răspundere pentru securitatea noastră. Trebuie să fim pregătiţi şi capabili să descurajăm, să răspundem şi să ne protejăm împotriva ameninţărilor externe”, a susţinut Mogherini într-o analiză trimisă liderilor UE.

Cu toate că Marea Britanie a fost un contributor activ la operaţiunile militare UE în prezent foarte limitate, premierul britanic David Cameron s-a opus în mod constant ideii de a avea o armată UE separată.

Analiza lui Mogherini prezintă obiective ambiţioase pentru UE în faţa noilor provocări pentru securitate în estul Europei, evidenţiate de criza din Ucraina, şi în sudul continentului, alimentate de tulburările din Africa şi Orientul Mijlociu.

“În timp ce NATO există pentru a-şi apăra membrii – majoritatea fiind europeni – în faţa atacurilor externe, europenii trebuie să fie mai bine echipaţi, pregătiţi şi organizaţi pentru a contribui decisiv la astfel de eforturi colective, precum şi pentru a acţiona autonom dacă şi când ar fi necesar”, arată analiza.

“Un nivel adecvat de ambiţie şi autonomie strategică sunt importante pentru abilitatea Europei de a stimula pacea şi de a asigura securitatea în interiorul şi dincolo de graniţele sale”.

Liderii UE au încredinţat anul trecut lui Mogherini sarcina de a concepe aşa-numita Strategie Globală pentru Politică Externă şi Securitate (Global Strategy on Foreign and Security Policy) în condiţiile în care Europa s-a confruntat cu cea mai gravă criză a refugiaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Raportul lui Mogherini ar fi trebuit să se afle în centrul discuţiilor la summitul UE de marţi şi miercuri din Bruxelles, dar chestiunea Brexitului a acaparat cea mai mare parte a atenţiei.

Marea Britanie va fi un element cheie în cadrul oricărei strategii de securitate mai ambiţioase a UE, ţinând cont de statutul său de membru înarmat nuclear şi cu putere de veto în Consiliului de Securitate al ONU.

Doar Franţa mai egalează această poziţie, în timp ce Germania, cel mai puternic stat UE, este foarte prudentă în privinţa oricărei implicări militare străine.

Mogherini a susţinut în mod constant că UE ar trebui să joace un rol global conform statutului său de una dintre cele mai mari economii ale lumii.

În plus, 22 din cele 28 de naţiuni actuale UE sunt, de asemenea, membri NATO şi, când este vorba de securitate, ele au în vedere în primul rând alianţa condusă de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor