Medicament deja disponibil pe piaţă ar putea împiedica răspândirea cancerului

Cancer (Cancer Research)
Maria Caubin
01.05.2019

Un studiu recent a stabilit că un medicament, care este în prezent în vânzare, ar putea stopa răspândirea cancerului.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Purdue (West Lafayette, SUA) a utilizat cu succes medicamentul numit fostamatinib, utilizat în prezent pentru a trata o boală cronică imună.

Studiul efectuat pe şoareci a demonstrat că acest medicament - care permite inhibarea proteinei "spleen tyrosine kinase" sau "Syk" - blochează celulele cancerului mamar şi le împiedică să creeze metastaze. Dacă această metodă, numită de specialişti "închidere şi blocare", poate fi aplicată la om, aceasta ar putea schimba modul în care se luptă în prezent împotriva cancerului.

În zilele noastre, orice încercare de a anula "corpul cancerului" s-a demonstrat inutilă, datorită răspândirii şi capacităţii mari de adaptare a celulelor canceroase, explică la MedicalXpress, Michael Wendt, unul dintre autorii studiului publicat în această lună în revista Cancer Research.

"Există multe studii care sugerează că nu putem face acest lucru", spune Wendt, explicând că "celulele evoluează atât de repede încât vor găsi întotdeauna o modalitate de a depăşi orice tip de terapie. De multe ori nu ar trebui să încercăm să ucidem toate celulele canceroase, ci să le păstrăm într-o stare latentă, care să nu genereze nici un fel de simptome".

Aparna Shinde, cercetător la AbbVie Inc. şi fost student la Departamentul de Chimie Medicală şi Farmacologie Moleculară de la Purdue, adaugă: "Acum am arătat că putem bloca aceste celule într-un stadiu latent".

Aparna detaliază într-o conversaţie cu MedicalXpress că, în acest fel, chiar dacă un pacient are acele celule în metastază, le-ar putea menţine în acel stadiu "mult timp". Dacă această linie de cercetare avansează, cancerul de sân ar putea fi considerat şi tratat ca o boală cronică.

Wendt a afirmat că nu se ştie încă dacă acest tratament va funcţiona pentru alte tipuri de cancer.

Articol ştiinţific de referinţă: Spleen Tyrosine Kinase–Mediated Autophagy Is Required for Epithelial–Mesenchymal Plasticity and Metastasis in Breast Cancer

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor