Alarmă “Candida auris”! Poate ucide într-o perioadă de trei luni

“Candida auris” este o ciupercă capabilă să reziste la medicamente: răspândită în India, Pakistan, Africa de Sud, a afectat şi Statele Unite. Poate fi letală pentru nou-născuţi, persoanele în vârstă şi persoanele bolnave.
Candida auris
Candida auris (Getty Images)

Alerta a fost lansată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC), instituţie americană de sănătate publică. "O ciupercă rezistentă la medicamente, care poate ucide într-o perioadă de trei luni, se răspândeşte în întreaga lume. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate aproape 600 de cazuri, dintre care peste 300 în statul New York". Este vorba despre Candida auris, o ciupercă izolată pentru prima dată în 2009 în canalul urechii unei femei japoneze în vârstă de 70 de ani, care a migrat în diferite ţări. Primul caz din Europa a fost înregistrat la Londra, într-un spital de cardiologie: între aprilie 2015 şi iulie 2016 au existat 50 de persoane contagiate.

Cazul unui bătrân decedat

Anul trecut, un bătrân a fost internat la Mount Sinai Hospital din New York, pentru o intervenţie chirurgicală abdominală. Din testele de sânge a rezultat că omul prezenta o infecţie cauzată de un germen pe cât de misterios, pe atât de letal: era vorba de Candida auris. Ciuperca, ce afectează persoanele cu sistem imunitar slăbit, se răspândeşte tacit în întreaga lume. În ultimii cinci ani – relatează New York Times în articolul A Mysterious Infection, Spanning the Globe in a Climate of Secrecy - au existat diferite epidemii (despre care nu s-a vorbit prea mult în presă): într-o secţie de nou-născuţi din Venezuela, un spital spaniol, o unitate de terapie intensivă din Anglia. Germenul a fost întâlnit mai ales în ţări precum India, Pakistan, Africa de Sud. Dar recent a ajuns în Statele Unite - în special în Statul New York (309 cazuri), New Jersey (104 cazuri) şi Illinois (144 cazuri), ceea ce a determinat ca Centers for Disease Control and Prevention să adauge problema pe lista "ameninţări urgente". Bătrânul spitalizat la Mount Sinai Hospital din New York a murit după trei luni de spitalizare, iar ciuperca a supravieţuit: testele au demonstrat că era prezentă peste tot în camera ocupată de pacient. Spitalul a fost dezinfectat, iar unele părţi ale tavanelor şi podelelor au fost scoase pentru a eradica germenul.

"Ciuperca era peste tot: pe pat, pereţi, uşi, perdele, telefon, chiuvetă", a spus Scott Lorin, directorul spitalului adăugînd că "Totul a fost contaminat, inclusiv salteaua şi tavanul".

Candida auris ucide aproape jumătate dintre persoanele infectate în aproximativ trei luni.

Antibiotice şi agenţi antifungici

Candida auris este înfricoşătoare datorită capacităţii sale de a rezista principalelor terapii antifungice şi face parte din coşmarul global al germenilor multirezistenţi. O ameninţare reală pentru umanitate.

"Este o mare problemă", a recunoscut Matthew Fisher, epidemiolog la Imperial College London (Worldwide emergence of resistance to antifungal drugs challenges human health and food security). Singura şansă este să încercăm să tratăm aceşti pacienţi cu terapiile pe care le avem disponibile astăzi".

Însă aşa-numiţii "superbug" (super-germeni) nu sunt capabili, cel puţin pentru moment, să extermine întreaga rasă umană: afectează persoanele cu sisteme imunitare imature sau slăbite (copii mici, vârstnici, fumători, diabetici şi alţi pacienţi). Experţii insistă: sunt necesare medicamente noi puternice pentru combaterea acestora şi, mai presus de toate, trebuie să ia sfârşit abuzul de medicamente antifungice şi antibiotice. Şi nu numai în domeniul sănătăţii, dar şi în agricultură şi în crescătoriile de animale. Antibioticele sunt, de fapt, administrate animalelor destinate sacrificării (să nu se îmbolnăvească), în timp ce antifungicele (de exemplu pe bază de azot) sunt folosite pentru a proteja plantele împotriva dăunătorilor.

Nu există certitudini cu privire la originea răspândirii ciupercii Candida auris, dar unii experţi estimează că utilizarea pesticidelor pe culturi i-a permis acesteia să devină din ce în ce mai rezistentă. Potrivit unui studiu finanţat de guvernul britanic, dacă nu va exista cât mai curând un remediu adecvat, până în 2050 ar putea muri din cauza infecţiilor rezistente zece milioane de persoane (comparativ cu cele opt milioane de decese cauzate de cancer până în acelaşi an).

Numai în Statele Unite, potrivit Centers for Disease Control and Prevention, în fiecare an, două milioane de persoane contractă o infecţie multirezistentă şi 23.000 de persoane mor din acest motiv. Recent, un studiu efectuat de Washington University School of Medicine a arătat că estimarea deceselor ar trebui să fie actualizată la aproximativ 162.000 pe an în SUA şi 700.000 în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură