Virus mortal se răspândeşte global. România raportează 21 de decese în mai-septembrie 2018"

(captură.)
Andrei Popescu
17.09.2018

Sute de cazuri de infecţii cu virusul West Nile (Nilul de Vest) şi zeci de cazuri de decese cauzate de acest virus care se trasmite prin ţânţari au fost raportate până acum în acest an.

În cel mai recent caz, o persoană ar fi murit în Canada ca urmare a infectării cu acest virus (VWN), potrivit Blackburnnews.com.

Este primul deces al sezonului cauzat de acest virus în Canada, a declarat vineri departamentul de sănătate din Windsor-Essex.

Departamentul a avertizat de asemenea că VWN continuă să fie un risc până atunci când în zonă se vor înregistra temperaturi mult mai scăzute. În plus, departamentul a declarat că rezidenţii ar trebui să se protejeze, deoarece anumite tipuri de ţânţari răspândesc virusul.

Oficiali din domeniul sănătăţii au precizat că până acum în acest an, prin 26 de capcane în Windsor-Essex şi în regiune, au fost prinşi ţânţari testaţi pozitiv pentru VWN.

Rezidenţii au fost sfătuiţi să elimine orice apă stătută din jurul locuinţelor, să ia măsuri de protecţie personală pentru a evita înţepăturile de ţânţari, să stea în interiorul locuinţelor când ţânţarii sunt cel mai activi – la apus şi la răsărit – şi să se asigure că toate plasele de ţânţari de la uşi şi geamuri sunt în stare bună.

În ceea ce priveşte România, în sezonul 2018, din data de 2 mai până în data de 13 septembrie, au fost înregistrate 196 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu VWN, fiind înregistrate 21 decese la pacienţi care prezentau co-morbidităţi, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizează Mediafax. Potrivit unui comunicat transmis la sfârşitul săptămânii trecute de Ministerul Sănătăţii, majoritatea deceselor (şapte) au fost înregistrate în Bucureşti, iar celelalte în Iaşi, Olt, Galaţi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Suceava şi Teleorman.

Virusul este transmis oamenilor prin înţepătura de ţânţar, care se infectează atunci când se hrăneşte cu sângele unei păsări sau a unui alt animal care poartă virusul. După aproximativ două săptămâni, ţânţarul poate să răspândească virusul la oamenii şi animalele pe care le înţeapă pentru a se hrăni cu sângele lor.

Virusul nu se răspândeşte de la om la om şi nu poate fi transmis în mod direct la oameni de la animale infectate, precum păsări, cai sau animale de companie.

Circa 80% dintre persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic, potrivit stirileprotv.ro. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Virusul a apărut în regiunea West Nile din Uganda în 1937 şi timp de decenii a fost limitat la Africa, subcontinentul indian şi unele zone din Orientul Mijlociu şi Europa.

În 1999, virusul a fost detectat în New York City, unde şapte persoane au murit ca urmare a infectării. Canada a înregistrat prima prezenţă a virusului în 2001 la o pasăre.

În septembrie 2002, primele cazuri umane confirmate ale virusului au fost raportate în unele zone din Quebec şi Ontario.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor