Rusia pune în circulaţie monede care celebrează anexarea Crimeei
alte articole
Banca Centrală a Rusiei a pus în circulaţie două monede care celebrează anexarea Crimeei, sau, aşa cum ar dori Kremlinul să se exprime, reunificarea teritoriului cu guvernul său legitim.
Cele două monede sunt ornate cu imagini ale peninsulei, cuvintele “Federaţia Rusia” şi data de 18 martie 2014, atunci când a fost semnat în Kremlin tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, conform unei declaraţii publicate pe site-ul Băncii Centrale a Rusiei.
O monedă este inscripţionată cu sintagma “Republica Crimeea” şi cu o imagine a Castelului Cuibul Rândunicii, un mic castel neo-gotic situat pe o stâncă din Gaspra (Crimeea) şi unul dintre cele mai populare atracţii turistice ale regiunii. Cealaltă este dedicată oraşului port Sevastopol din Crimeea şi conţine imagini cu Monumentul Navelor Scufundate ridicat în acest oraş.
Ambele monede au valoarea de 10 ruble (0,25 USD) şi au fost puse în circulaţie 10 milioane din fiecare tip de monedă.
Decizia punerii acestor monede în circulaţie nu ar trebui să fie o surpriză. Anexarea a fost foarte populară în rândul ruşilor şi a declanşat un val de sentimente naţionaliste care sunt evidente în multe situaţii şi domenii, de la tricouri comemorative până la ratingurile foarte ridicate ale preşedintelui Vladimir Putin.
Banca Centrală nu este prima care a venit cu această idee, deoarece în luna aprilie o topitorie din munţii Urali a anunţat că va pune în circulaţie o colecţie de monede comemorative ornate cu imagini ale lui Putin şi ale peninsulei anexate.
Accelerată de căderea fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, după luni de proteste stradale în Kiev, anexarea Crimeei a fost urmată de o rebeliune separatistă în estul Ucrainei în cadrul căreia au fost ucişi până acum peste 3.600 de oameni, conform ONU. Liderii occidentali învinuiesc Moscova pentru declanşarea violenţelor.
Majoritatea comunităţii internaţionale a refuzat să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei.