Rusia pune în circulaţie monede care celebrează anexarea Crimeei


Monedă comemorativă ce marchează anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă.
Monedă comemorativă ce marchează anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă. (Captură Video)

Banca Centrală a Rusiei a pus în circulaţie două monede care celebrează anexarea Crimeei, sau, aşa cum ar dori Kremlinul să se exprime, reunificarea teritoriului cu guvernul său legitim.

Cele două monede sunt ornate cu imagini ale peninsulei, cuvintele “Federaţia Rusia” şi data de 18 martie 2014, atunci când a fost semnat în Kremlin tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, conform unei declaraţii publicate pe site-ul Băncii Centrale a Rusiei.

O monedă este inscripţionată cu sintagma “Republica Crimeea” şi cu o imagine a Castelului Cuibul Rândunicii, un mic castel neo-gotic situat pe o stâncă din Gaspra (Crimeea) şi unul dintre cele mai populare atracţii turistice ale regiunii. Cealaltă este dedicată oraşului port Sevastopol din Crimeea şi conţine imagini cu Monumentul Navelor Scufundate ridicat în acest oraş.

Ambele monede au valoarea de 10 ruble (0,25 USD) şi au fost puse în circulaţie 10 milioane din fiecare tip de monedă.

Decizia punerii acestor monede în circulaţie nu ar trebui să fie o surpriză. Anexarea a fost foarte populară în rândul ruşilor şi a declanşat un val de sentimente naţionaliste care sunt evidente în multe situaţii şi domenii, de la tricouri comemorative până la ratingurile foarte ridicate ale preşedintelui Vladimir Putin.

Banca Centrală nu este prima care a venit cu această idee, deoarece în luna aprilie o topitorie din munţii Urali a anunţat că va pune în circulaţie o colecţie de monede comemorative ornate cu imagini ale lui Putin şi ale peninsulei anexate.

Accelerată de căderea fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, după luni de proteste stradale în Kiev, anexarea Crimeei a fost urmată de o rebeliune separatistă în estul Ucrainei în cadrul căreia au fost ucişi până acum peste 3.600 de oameni, conform ONU. Liderii occidentali învinuiesc Moscova pentru declanşarea violenţelor.

Majoritatea comunităţii internaţionale a refuzat să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe