Ambasada SUA, după scrisoarea lui Ponta: "Comentariile oficialilor despre cazuri aflate în desfăşurare sunt nepotrivite"

Ambasada SUA informează că a luat cunoştinţă de comunicatele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind "anumite declaraţii referitoare la dosarul Lukoil" şi privind poziţia CSM faţă de declaraţii din zonă politicului legate de activitatea magistraţilor şi precizează că, cităm, "comentariile oficialilor despre cazuri în desfăşurare sunt nepotrivite."
(photos.com)
Loredana Diacu
11.10.2014

Ambasada SUA informează că a luat cunoştinţă de comunicatele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind "anumite declaraţii referitoare la dosarul Lukoil" şi privind poziţia CSM faţă de declaraţii din zonă politicului legate de activitatea magistraţilor şi precizează că, cităm, "comentariile oficialilor despre cazuri în desfăşurare sunt nepotrivite."

Misiunea diplomatică a SUA în România a făcut aceste precizări după ce premierul Victor Ponta a transmis reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi ai tuturor statelor membre UE o scrisoare în care le solicită să analizeze declaraţiile de joi ale preşedintelui Traian Băsescu.

"Ambasada a luat la cunoştinţă de comunicatul de presă al CSM din 7 octombrie «privind anumite declaraţii referitoare la dosarul Lukoil instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti» şi comunicatul din 9 octombrie «privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice din zonă politicului referitoare la activitatea procurorilor şi a judecătorilor». Comentariile oficialilor despre cazuri aflate în desfăşurare sunt nepotrivite şi pot crea aparenţa, intenţionată sau nu, a interferenţei. Independenţa justiţiei, liberă de orice influenţă a unui actor din afară, este vitală într-o democraţie", a transmis Biroul de Presă al Ambasadei SUA, la solicitarea Mediafax.

Premierul Victor Ponta a transmis vineri reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi ai tuturor statelor membre UE o scrisoare în care reclamă un "atac grav al lui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei" şi le solicită diplomaţilor să analizeze declaraţiile acestuia şi să transmită un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a Justiţiei în general.

"Vă adresez această scrisoare din dorinţa de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al Preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei Justiţiei, dar şi cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaraţiile oficiale făcute de şeful statului.

În mod absolut surprinzător, ieri, Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă în care a formulat ameninţări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare şi a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraţilor meniţi, prin lege, să vegheze la buna funcţionare a Justiţiei.

Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme şi care pune sub semnul întrebării independenţa acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informaţiile difuzate public de către Preşedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft)

Va solicit, ţinând cont de toate aceste lucruri, să analizaţi aceste declaraţii şi să transmiteţi un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a Justiţiei în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia menită de Constituţie să asigure buna funcţionare a Justiţiei, iar astfel de atacuri iară precedent periclitează cu siguranţa independenţa şi eficienţa sa", li se adresa Ponta oficialilor SUA şi UE.

Reamintim că joi, preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe judecătorul Horatius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al CSM, că "minte", şeful statului precizând că îşi menţine integral declaraţia pe care a făcut-o când a dat avizul de începere a urmării penale faţă de cinci foşti miniştri în dosarul Microsoft.

"Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă mai prost decât o facem noi, politicienii. Un domnn magistrat a considerat că în conferinţa mea de presă am afectat justiţia că am dat acte din dosar. Îmi pare rău, domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia pe care am făcut-o când am anunţat cererea de urmărire penală pentru cinci foşti miniştri", a declarat Băsescu.

Premierul Ponta a declarat atunci că declaraţia preşedintelui reprezintă "cel mai grav" act la adresa justiţiei din partea unui oficial român în ultimii 25 de ani.

"Dacă vorbim de împiedicarea independenţei justiţiei, cred că este cel mai grav act pe care l-am văzut vreodată din partea unui oficial român în ultimii 25 de ani", a spus Ponta.

Totodată, premierul Ponta, cel care s-a plâns americanilor şi reprezentanţilor diplomatici ai UE de atacuri ale lui Băsescu la adresa independenţei justiţiei, se află şi el în vizorul Inspecţiei Judiciare după declaraţiile făcute în dosarul Lukoil.

Amintim că premierul le-a sugerat procurorilor să ridice sechestrul impus companiei, deoarece rămân 3500 de angajaţi fără salarii, având o abordare similară cu cea a ambasadorului Rusiei la Bucureşti şi a prim-vicepreşedintelui grupului rus Lukoil, Vladimir Nekrasov.

"Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România", a declarat Ponta după ce procurorii au pus sechestru pe rezervele Lukoil, adăugând că 3500 de angajaţi Lukoil ar putea rămâne pe drumuri.

Joi, 9 octombrie, CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft. Totodată, Inspecţia Judiciară va fi sesizată şi în legătură cu la declaraţiile şi ale fostului ministru Varuajn Vosganian, privind condamnarea la închisoare a lui Sorin Roşca Stănescu în dosarul Rompetrol.

Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile celor trei şi să prezinte concluziile într-un singur raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor